Właściwości melisy

Melisa, znana również jako melisa lekarska (Melissa officinalis), to zioło o licznych właściwościach, które od wieków było wykorzystywane zarówno w medycynie naturalnej, jak i kuchni. Melisa jest rośliną wieloletnią z rodziny jasnotowatych i charakteryzuje się delikatnym cytrynowym aromatem. Jej właściwości obejmują działanie uspokajające, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwhistaminowe. Może być stosowana w leczeniu bezsenności, nerwic, stanów lękowych oraz problemów trawiennych. Napar z melisy jest również popularnym środkiem na grypę i przeziębienie. Dodatkowo, melisa może pomóc w poprawie trawienia, redukcji bólów menstruacyjnych i łagodzeniu objawów alergii. Jej naturalne właściwości antyoksydacyjne przyczyniają się do ogólnego wzmocnienia układu odpornościowego.

Ziele melisy zawiera wiele leczniczych substancji, które skumulowane są głównie w szczytach pędu oraz liściach. Należą do nich:

  • garbniki,
  • goryczka,
  • kwas rozmarynowy,
  • kwas chlorogenowy,
  • kwas kawowy,
  • kwas galusowy,
  • kwasy organiczne,
  • flawonoidy,
  • związki terpenowe,
  • śluzy.

Można ją wykorzystać do przygotowania aromatycznych herbat, dodatków do potraw, a także w formie olejku eterycznego do aromaterapii. Warto jednak pamiętać, że przed zastosowaniem melisy w ciąży w celach leczniczych zawsze warto skonsultować się z lekarzem.

Czy w ciąży można pić melisę?

Ciąża to wyjątkowy okres, podczas którego szczególną uwagę należy przykładać do stosowania wszelkich leków oraz suplementów diety – nie wszystkie są bowiem bezpieczne dla płodu. Zioła również budzą wiele kontrowersji, ponieważ dostępna literatura medyczna nie zawsze dostarcza wystarczających informacji na temat ich wpływu na kobietę w ciąży oraz rozwijające się dziecko.

Dodatkowo, wiele preparatów ziołowych dostępnych bez recepty zawiera mieszanki ziół o niejednoznacznym składzie. Oprócz korzystnych ziół, w takich produktach mogą znajdować się również takie, które są znane z negatywnego wpływu na ciężarną i płód. Dlatego ważne jest, aby zachować szczególną ostrożność w wyborze produktów ziołowych w okresie ciąży. Warto przed zakupem skonsultować swój wybór z farmaceutą lub lekarzem, którzy posiadają odpowiednią wiedzę na temat tego, czy dana substancja jest bezpieczna w ciąży.

Jeśli jednak stosowałaś melisę w postaci herbaty lub naparu przed ciążą i cieszyłaś się jej właściwościami, to możesz kontynuować jej używanie. W literaturze medycznej brakuje jednoznacznych dowodów na to, że melisa szkodzi, ma negatywny wpływ na płód, prowadzi do poronień lub porodów przedwczesnych. Niemniej jednak, zawsze należy zachować umiar i korzystać z dobrodziejstw melisy z rozwagą. Jeśli szukasz więcej informacji na temat napojów, sprawdź także artykuł na temat picia zielonej herbaty w ciąży.

Na co pomaga melisa w ciąży?

Melisa w ciąży jest uważana za stosunkowo bezpieczną i korzystną roślinę. Picie naparu zarówno ze świeżych, jak i suszonych ziół nie wiąże się z przeciwwskazaniami. Melisa ma wiele pozytywnych właściwości, które szczególnie docenić mogą przyszłe mamy. Przede wszystkim, melisa w ciąży łagodzi symptomy płynące z układu pokarmowego, takie jak nudności i niestrawność oraz przeciwdziała odruchom wymiotnym, co jest częstym zjawiskiem w pierwszym trymestrze ciąży. Jej właściwości przeciwskurczowe mogą przynieść ulgę w nadwrażliwości przewodu pokarmowego.

Dodatkowo, melisa działa relaksacyjnie, co pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia i łagodzeniu napięcia u ciężarnych. Zmniejsza poziom lęku związanego z nową sytuacją, jaką jest ciąża i zbliżający się poród. Napar na uspokojenie możesz więc pić regularnie w sytuacjach zwiększonego obciążenia stresem.

Melisa posiada również działanie moczopędne, co sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu – jest to niezwykle istotne dla zdrowia matki i rozwijającego się dziecka. Ponadto, obfituje w witaminę C, co stanowi wsparcie w przypadku przeziębienia lub stanów zapalnych gardła, które mogą pojawić się w trakcie ciąży.

Warto również podkreślić, że melisa wpływa korzystnie na pracę serca, regulując jego rytm i delikatnie obniżając ciśnienie krwi. To ważne, biorąc pod uwagę zmiany, jakie zachodzą w organizmie ciężarnej.

Co istotne, zioło może również pomóc w niwelowaniu skutków migreny, co jest szczególnie istotne, ponieważ kobiety w ciąży często ograniczają stosowanie leków przeciwbólowych. Szczególnie dobrze sprawdza się w tej kwestii herbata z melisy z dodatkiem miodu.

Melisa w ciąży – kiedy po nią sięgać?

Wczesna ciąża charakteryzuje się występowaniem uporczywych nudności i problemów gastrycznych – aby złagodzić nieprzyjemne dolegliwości warto więc sięgać po herbatę z melisy w tym okresie. W drugim trymestrze napar ziołowy przyniesie ci ukojenie w nerwach i sytuacjach zwiększonego napięcia. Natomiast w 3 trymestrze ciąży (szczególnie blisko terminu porodu) postaraj się ograniczyć spożycie melisy, ponieważ jej działanie rozkurczowe może hamować skurcze macicy przygotowujące do porodu.

Ile można pić melisy w ciąży?

Choć uważa się, że herbata z melisy w ciąży jest bezpieczna, nie powinnaś przesadzać z jej ilością. Najlepszym pomysłem będzie spożywanie jej co kilka dni lub tylko w momencie, kiedy odczuwasz napięcie lub mdłości i problemy trawienne. Maksymalna dawka dzienna, jakiej nie powinnaś przekraczać, to trzy kubki naparu. Aby go przygotować, potrzebujesz trzech łyżeczek suszonych ziół. Zalej je gorącą wodą, przykryj kubek i odczekaj kilka minut, aby melisa uwolniła swoje drogocenne właściwości. Sprawdź także ten artykuł: Kawa w ciąży - czy w ciąży można ją bezpiecznie pić?

Melisa w ciąży – pozostałe zastosowania

Oprócz herbaty, melisę można wykorzystywać w różnych innych formach. Oto kilka postaci melisy i ich zastosowań:

Olejek eteryczny z melisy

Olejek eteryczny z melisy jest stosowany w aromaterapii do masażu i inhalacji. Ma działanie uspokajające i może pomóc w redukcji stresu oraz poprawie jakości snu.

Ekstrakt z melisy

Ekstrakt z melisy znajdziesz pod postacią płynu i kapsułek. Stosuje się go w celach leczniczych, zwłaszcza w celu łagodzenia problemów trawiennych, zmniejszeniu napięcia i poprawy samopoczucia.

Kosmetyki z melisą

Wiele produktów kosmetycznych, takich jak kremy do pielęgnacji skóry, balsamy do ciała i szampony, zawiera ekstrakt z melisy ze względu na jej właściwości pielęgnacyjne i aromatyczne.

Płukanka i napar z melisy

Ciężarne, z uwagi na szalejące hormony, często zmagają się z bardzo szybkim przetłuszczaniem się włosów oraz łojotokiem skórnym. Jeśli ciebie również dotyczy ten problem, możesz przygotować napar z liści melisy i przemywać nim skórę twarzy, aby zmniejszyć wydzielanie sebum. Wykorzystasz go również jako płukankę do włosów, która ograniczy ich przetłuszczanie.

Melisa w tabletkach

Melisa jest często dostępna w postaci suplementów diety w formie tabletek lub kapsułek. Możesz stosować je w celu poprawy zdrowia ogólnego, zwłaszcza w okresach wzmożonego stresu i nudności. Zawsze stosuj się do zaleceń zawartych w ulotce produktu, a przed zakupem skonsultuj się ze swoim lekarzem prowadzącym. Zwróć też uwagę na skład tabletek – ważne, aby był krótki i nie zawierał szkodliwych dla ciąży substancji. W wyborze odpowiedniego preparatu pomoże ci farmaceuta.

Kobieta w ciąży pije melisę
Czy melisa w ciąży jest pożądanym napojem, czyli jej właściwości, zastosowanie oraz informacje od doświadczonej położnej

Melisa w kuchni

Melisę można również wykorzystać jako dodatek smakowy w kuchni. Liście melisy możesz dodawać do sałatek, deserów, napojów, a nawet jako przyprawę do mięsa i ryb.

Wszystko zależy od twoich preferencji i celu, jaki chcesz osiągnąć. Niezależnie od formy, zawsze pamiętaj, aby stosować melisę z umiarem, zwłaszcza jeśli jesteś w ciąży lub masz jakiekolwiek obawy dotyczące jej stosowania.

Inne bezpieczne zioła w ciąży

Jeśli jesteś w ciąży i planujesz wprowadzić do swojej diety jakiekolwiek zioła lecznicze, powinnaś zawsze skonsultować się z położną lub lekarzem prowadzącym twoją ciążę. Wpływ ziół na kobietę ciężarną oraz płód jest bowiem nadal niewystarczająco zbadany, dlatego konieczna jest indywidualna ocena twojej sytuacji zdrowotnej przed wprowadzeniem kuracji.

Oto niektóre zioła, które mogą być stosowane w okresie ciąży:

Mięta

Mięta jest znana ze swojego działania uspokajającego układ pokarmowy. Może pomóc w łagodzeniu dolegliwości trawiennych, takich jak zgaga, wzdęcia, czy bóle żołądka. Jest także przydatna w zwalczaniu nudności, które często towarzyszą przyszłym mamom w pierwszym trymestrze ciąży.

Imbir

Imbir ma właściwości przeciwwymiotne i może pomóc w redukcji nudności oraz wymiotów, które często występują we wczesnej ciąży. Możesz dodać plasterki imbiru do herbaty lub żuć jego kawałki przez kilka minut, kiedy czujesz narastające mdłości. Więcej na temat imbiru w ciąży pisaliśmy w tym artykule.

Rumianek

Rumianek jest stosowany w celu łagodzenia problemów trawiennych, takich jak niestrawność, bóle brzucha i wzdęcia. Może być pomocny w dolegliwościach żołądkowych, z którymi zmagają się ciężarne szczególnie w 2 oraz w 3 trymestrze.

Koper włoski

Koper włoski jest świetny w łagodzeniu bólów brzucha, wzdęć i kolki u niemowląt. U dorosłych może pomóc w walce z problemami trawiennymi. Wykazuje również działanie wiatropędne, dzięki czemu łagodzi wzdęcia.

Szałwia

Napar z szałwii stosuje się w postaci płukanki do jamy ustnej. Łagodzi miejscowy stan zapalny oraz ból gardła.

Pokrzywa

Pokrzywa jest bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak żelazo i witamina C. Może pomóc w poprawie krążenia krwi i dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Działa również moczopędnie, dzięki czemu wspiera walkę z obrzękami.

Bibliografia:

  1. N. Dobros, Zioła o działaniu uspokajającym i przeciwdepresyjnym, Postępy Fitoterapii 3/2017.
  2. A. Łuczak. M. Nowak, E. Szałek, Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży, Farmacja Współczesna 2017; 10: 140-146.
  3. A. Bazylko, Substancje roślinne, wskazania i przeciwwskazania do stosowania w czasie ciąży i przygotowania do porodu, „Terapia i leki” 2010, nr 7.
ikona podziel się Przekaż dalej