Picie pokrzywy w ciąży - czy jest bezpieczne? Jakich ziół unikać?
Zioła od wieków są stosowane w celach leczniczych oraz jako uzupełnienie diety, jednak w czasie ciąży ich spożywanie wymaga szczególnej ostrożności. Wiele ziół, jest cenionych za bogactwo właściwości leczniczych, ale równie ważne jest zrozumienie potencjalnego ryzyka i przeciwwskazań związanych z ich stosowaniem w tym szczególnym okresie. Niniejszy artykuł ma na celu wyjaśnienie, czy można pić herbatę z pokrzywy w ciąży? Na co pomaga napar z pokrzywy? Jaki ma wpływ pokrzywa na anemię w ciąży? Jakie powinno być dawkowanie, by zapewnić optymalne warunki dla zdrowia matki i dziecka? Jakich ziół nie można pić w ciąży?
Z tego artykułu dowiesz się:
- Na co działa pokrzywa w ciąży? Właściwości lecznicze i zastosowanie rośliny
- Jakie są skutki uboczne picia pokrzywy w ciąży?
- Ile pić herbaty z pokrzywy w ciąży? Dawkowanie jest istotne!
- Kiedy nie wolno pić pokrzywy? Przeciwwskazania do jej stosowania w ciąży
- Czy poparzenie pokrzywą w ciąży jest groźne?
- Jakich ziół nie wolno pić w ciąży?
Na co działa pokrzywa w ciąży? Właściwości lecznicze i zastosowanie rośliny
Pokrzywa (łac. Urtica dioica) to roślina lecznicza, ceniona od wieków za istne bogactwo składników odżywczych.
Ze względu na wysoką zawartość żelaza, pokrzywa może wspierać walkę z anemią, która jest bardzo częstym problemem ciężarnych. Żelazo jest bowiem kluczowe dla produkcji czerwonych krwinek. Bogactwo w witaminę C pomaga wzmocnić układ odpornościowy, co jest istotne dla ciężarnych – w ciąży organizm przyszłej mamy jest bardziej podatny na wszelkiego rodzaju infekcje. Pokrzywa zawiera też witaminę K, która odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi.
Wiele przyszłych mam skarży się na osłabienie paznokci i wypadanie włosów w ciąży. Picie pokrzywy może przynieść w tej kwestii korzyści, ponieważ w jej liściach znajdziemy wapń, niezbędny dla zdrowia i wytrzymałości paznokci, który dodatkowo pozytywnie wpływa na zdrowie skóry. Ponadto, obecne w pokrzywie magnez i cynk wspomagają układ nerwowy i wpływają na komórkowe procesy regeneracyjne, a krzem pomaga w utrzymaniu elastyczności i wytrzymałości tkanki łącznej.
Kolejnym problemem, z którym można uporać się stosując pokrzywę są obrzęki. Ziele to ma działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu. Składniki pokrzywy, które przyczyniają się do tego działania, to potas, który pomaga regulować gospodarkę wodną organizmu i wspiera wydalanie nadmiaru płynów.
Flawonoidy (kwercetyna i kaempferol) działają antyoksydacyjnie oraz wspomagają funkcjonowanie nerek, sprzyjając naturalnemu procesowi oczyszczania organizmu. Kwas kawowy i inne związki polifenolowe charakteryzuje łagodne działanie diuretyczne, przez co pomagają w eliminacji nadmiaru wody z organizmu. Należy jednak uważać – zbyt silne odwodnienie organizmu grozi utratą ważnych elektrolitów!
Co więcej, zawarte w liściach pokrzywy chlorofil i polifenole wspomagają detoksykację organizmu, a błonnik wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawniając ruchy robaczkowe jelit, dzięki czemu nie dochodzi do zaparć. Ponadto, zielę dostarcza kwasu gamma-linolenowego (GLA), rodzaju nienasyconego kwasu tłuszczowego, który może łagodzić stany zapalne komórek organizmu.
Opisane składniki czynią pokrzywę potencjalnie korzystną w ciąży, jednak musisz mieć na uwadze fakt, że wciąż brakuje badań na temat jej stosowania w ciąży. Jest to mocny argument za tym, aby przed jej zastosowaniem skonsultować się z lekarzem, który posiada dokładne informacje na temat twojego stanu zdrowia. Warto więc dowiedzieć się, jak pokrzywa wpływa na ciążę – zarówno w tym pozytywnym, jak i negatywnym znaczeniu. Przeczytasz o tym w kolejnych rozdziałach. Sprawdź także, czy można pić rumianek w ciąży.
Jakie są skutki uboczne picia pokrzywy w ciąży?
Choć pokrzywa może wydawać się istną skarbnicą zdrowia, istotne jest, abyś znała potencjalne ryzyko związane z jej stosowaniem, zwłaszcza w czasie ciąży. A więc na co szkodzi picie pokrzywy? Oto kilka kluczowych informacji na temat niekorzystnego wpływu, jaki może mieć picie pokrzywy na organizm ciężarnej.
- Wpływ na poziom cukru we krwi. Pokrzywa zawiera substancje o działaniu podobnym do insuliny, które mogą wpływać na regulację gospodarki węglowodanowej organizmu. Jeśli zmagasz się z cukrzycą ciążową, ważne jest, abyś skonsultowała spożywanie pokrzywy ze swoim lekarzem, gdyż może ona wpływać na glikemię, a tym samym utrudniać kontrolowane leczenie cukrzycy ciążowej.
- Reakcje nadwrażliwości. W ciąży twój organizm może reagować inaczej i bardziej gwałtownie na pewne alergeny. U niektórych kobiet pokrzywa może wywoływać lekkie dolegliwości żołądkowe, jak nudności czy nawet biegunka. Pojawić się mogą nawet skórne reakcje alergiczne. Bądź uważna i obserwuj swoje ciało po jej spożyciu, a w razie wystąpienia niepożądanej, silnej reakcji alergicznej, natychmiast przerwij spożycie i skonsultuj się z lekarzem.
- Ryzyko poronienia i porodu przedwczesnego. Szczególną ostrożność w stosowaniu pokrzywy w czasie ciąży zaleca się kobietom będącym w pierwszym trymestrze. Pokrzywa może bowiem zwiększać ryzyko krwawień oraz stymulować mięśnie macicy do skurczów, przez co w skrajnych przypadkach może doprowadzić do poronienia lub w późniejszym okresie ciąży – do porodu przedwczesnego, szczególnie, jeśli dawkowanie było wysokie. Z tego powodu przed wprowadzeniem jej do swojej diety, skonsultuj się z lekarzem, aby upewnić się, że w twoim przypadku będzie to bezpieczne.
- Herbata z pokrzywy a korzeń pokrzywy. Upewnij się, że wybierasz herbatę z liści pokrzywy, a nie z korzenia tej rośliny. Liście charakteryzują się łagodniejszym działaniem, które jest zwykle bezpieczniejsze dla ciężarnych.
Pamiętaj, każda ciąża jest inna i to, co jest dobre dla jednej kobiety, może być niewłaściwe dla innej. Twoje zdrowie i bezpieczeństwo są najważniejsze, więc zawsze konsultuj się ze swoim lekarzem, zanim wprowadzisz jakiekolwiek zmiany w swojej diecie.
Ile pić herbaty z pokrzywy w ciąży? Dawkowanie jest istotne!
Jak już wspomniałam, spożywanie pokrzywy podczas ciąży wymaga szczególnej ostrożności i umiaru. W przypadku herbaty z pokrzywy, zaleca się ograniczenie jej ilości do jednej, maksymalnie dwóch filiżanek dziennie. Taka ilość pozwoli ci na skorzystanie z dobrodziejstw zioła, jednocześnie minimalizując potencjalne ryzyko dla zdrowia. Ważne jest, aby każda przyszła mama słuchała sygnałów wysyłanych przez swoje ciało i obserwowała, jak reaguje na pokrzywę. Jeśli wystąpią jakiekolwiek niepokojące objawy, takie jak reakcje alergiczne, dolegliwości żołądkowe czy inne niekorzystne zmiany w samopoczuciu, należy natychmiast zaprzestać jej spożywania i skonsultować się z lekarzem.
Kiedy nie wolno pić pokrzywy? Przeciwwskazania do jej stosowania w ciąży
Napar z pokrzywy w ciąży nie jest odpowiedni dla kobiet, które w przeszłości poroniły lub urodziły dziecko przed terminem. Ponadto, z uwagi na nieprecyzyjność pomiaru glikemii, nie zaleca się picia przetworów, takich jak susz, czy sok z przykrzywy wszystkim pacjentkom chorującym na cukrzycę ciężarnych (GDM – ang. gestational diabetes mellitus) – zarówno GDM1, czyli typ leczony dietą, oraz typ GDM2, w którego leczeniu poza zdrowym odżywianiem stosuje się insulinę.
Czy poparzenie pokrzywą w ciąży jest groźne?
Poparzenie pokrzywą jest dość powszechnym zjawiskiem, gdyż roślina ta zawiera włoski pokrywające liście i łodygi, które przy kontakcie z ludzką skórą uwalniają substancje chemiczne, takie jak histamina, kwas mrówkowy, acetylocholinq i inne związki drażniące. Poparzenie pokrzywą może zatem wywołać miejscowe swędzenie, pieczenie, zaczerwienienie lub pojawienie się pokrzywki na skórze. Reakcje te zwykle są łagodne i mijają w ciągu kilku godzin. Pamiętaj jednak, że twoja skóra w ciąży może być bardziej wrażliwa, co może prowadzić do intensywniejszych lub dłużej utrzymujących się reakcji skórnych.
Chociaż nie jest to częste, istnieje ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej na poparzenie pokrzywą. W przypadku ciężarnych, każda nietypowa reakcja nadwrażliwości wymaga konsultacji lekarskiej.
Leczenie oparzeń pokrzywą obejmuje przemywanie dotkniętego obszaru chłodną wodą, zastosowanie środków łagodzących, takich jak maści z hydrokortyzonem lub z aloesem. Ważne jest, aby nie drapać miejsca oparzenia, aby uniknąć podrażnień.
Jakich ziół nie wolno pić w ciąży?
Podczas ciąży istnieje wiele ziół, których spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia matki i rozwijającego się płodu. Oto kilka z nich, wraz z wyjaśnieniem, dlaczego powinnaś ich unikać:
- Aloes – Znany ze swoich właściwości przeczyszczających, może wywoływać skurcze macicy, co zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu lub poronienia. Jego działanie stymulujące przekrwienie narządów rodnych czyni go szczególnie ryzykownym.
- Anyż – Olejek anyżowy może działać estrogennie. Badania na zwierzętach wykazały, że może to prowadzić do zmniejszenia płodności, co budzi obawy co do bezpieczeństwa jego spożywania w ciąży.
- Ginkgo Biloba – Powinnaś go unikać ze względu na potencjalnie pobudzające działanie związków chemicznych.
- Jałowiec Pospolity – Uważa się, że jałowiec ma właściwości poronne. Badania na zwierzętach potwierdziły jego negatywny wpływ na ciążę.
- Koper Włoski – Znany ze swoich właściwości poronnych, potwierdzonych w badaniach na zwierzętach, nie jest zalecany dla kobiet ciężarnych.
- Kozieradka Pospolita – Niektóre badania sugerują teratogenność tej rośliny, co oznacza, że kozieradka może prowadzić do wad rozwojowych płodu.
- Lukrecja – Ze względu na potencjalne działanie zwiększające ciśnienie tętnicze krwi i powodowanie obrzęków, jest niezalecana dla ciężarnych.
- Mącznica Lekarska – Może przyspieszać poród, co jest ryzykowne, zwłaszcza w ostatnich miesiącach ciąży.
- Pluskwica – Przypisywane jej działanie estrogenne może zaburzać równowagę hormonalną w ciąży.
- Rzewień – Jego korzeń może mieć działanie genotoksyczne, czyli uszkadzające DNA, co jest szczególnie niebezpieczne w ciąży.
- Senes – Podobnie jak rzewień, może działać genotoksycznie, a dodatkowo przeczyszczająco.
- Szałwia w ciąży – Nadmierne ilości olejku szałwiowego mogą być szkodliwe dla ciężarnych.
- Ziele Piołunu – Może wywoływać skurcze macicy i w efekcie zadziałać poronnie.
Dodatkowo, spożywanie dużych ilości cynamonu jest niewskazane w ciąży z uwagi na obecność kumaryny, mogącej wpływać na rozwój narządów wzroku i słuchu płodu. Chmiel także może działać teratogennie, przyczyniając się do wystąpienia wad rozwojowych u płodu.
Bibliografia:
- Bazylko A.: Substancje roślinne, wskazania i przeciwwskazania do stosowania w czasie ciąży i przygotowania do porodu, Farm Pol, 2010, 66(7): 478-483.
- A. Łuczak, M. Nowak, E. Szałek, Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży, „Farmacja współczesna” 2017, nr 140-146 (10).
- Kennedy D. A. i wsp.: Safety classification of herbal medicines used in pregnancy in a multinational study, BMC Complement Altern Med. 2016; 16: 102.