Logo serwisu: Spokojnie o ciąży
Menu
  • Kalendarz ciąży
    • I trymestr
    • 1 miesiąc ciąży
    • 2 miesiąc ciąży
    • 3 miesiąc ciąży
    • II trymestr
    • 6 miesiąc ciąży
    • 4 miesiąc ciąży
    • 5 miesiąc ciąży
    • III trymestr
    • 8 miesiąc ciąży
    • 7 miesiąc ciąży
    • 9 miesiąc ciąży
    • Ciąża tydzień po tygodniu
  • Zdrowie ciężarnej
    • Badania w ciąży
    • Kalendarz badań
    • Badania prenatalne
    • Inne badania w ciąży
    • Badania USG
    • Badania moczu
    • Badania krwi
    • Dolegliwości i choroby w ciąży
    • Choroby w ciąży
    • Dolegliwości ciążowe
    • Cukrzyca ciążowa
    • Bóle w ciąży
    • Rozstępy w ciąży
    • Typowe problemy w ciąży
    • Leki i suplementy
    • Leki
    • Witaminy
    • Antybiotyki
    • Leki przeciwbólowe
    • Dieta ciężarnej
    • Co można jeść?
    • Porady dietetyczne
    • Jak jeść zdrowo w ciąży?
    • Czego nie jeść?
    • Dieta karmiącej piersią
  • Pytania do położnej
    • Starania o dziecko
    • Problemy z zajściem w ciążę
    • Początek ciąży
    • Okres a ciąża
    • Antykoncepcja
    • Poród i połóg
    • Przygotowanie do porodu
    • Rodzaje porodów
    • Poród bez tajemnic
    • Problemy po porodzie
    • Pierwsze tygodnie po porodzie
    • Prawo i przepisy a ciąża
    • Zwolnienia i urlop macierzyński
    • Praca a ciąża
    • Kosmetyki i lifestyle
        • Czas wolny
        • Akcesoria i kosmetyki
        • Aktywność fizyczna w ciąży
        • Moda dla kobiet w ciąży
          • Moje konto
          Facebook
          Szukaj
          • Spokojnie o ciąży
          • Dieta w ciąży
          • Wegetariański rosół – zdrowa alternatywa

          Rosół Wegetariański – zdrowa i pyszna alternatywa dla klasycznego rosołu

          Wegetariański rosół z warzywami
          Rosół Wegetariański – zdrowa i pyszna alternatywa dla klasycznego rosołu, fot. Matt Benzero
          Opublikowano: 21.02.2024Autor: Spokojnie o CiążyArtykuł sponsorowanyUdostępnij

          Rosół kojarzy się przede wszystkim z bulionem mięsnym, pełnym aromatycznych warzyw i ziół. Jednakże, istnieje równie smakowita, a przy tym wegetariańska wersja tego dania, która zaskakuje głębią smaku i bogactwem aromatów. Rosół wegetariański stanowi doskonałą bazę dla wielu dań, a jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Przedstawiamy przepis, który zachwyci każdego miłośnika warzyw.

          Przepis na rosół wegetariański

          Rosół wegetariański na inpostfresh.pl stanowi doskonałą bazę dla wielu dań, a jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Przedstawiamy przepis, który zachwyci każdego miłośnika warzyw.

          Składniki:

          • 2 litry wody

          • 2 marchewki

          • 1 pietruszka (korzeń)

          • 1 mała selera

          • 1 por

          • 1 cebula

          • 2 ząbki czosnku

          • 2 liście laurowe

          • 5 ziaren ziela angielskiego

          • 3 ziarna pieprzu czarnego

          • 1 łyżeczka soli (lub do smaku)

          • Świeże lub suszone zioła: pietruszka, koperek, lubczyk

          • Opcjonalnie: 1 łyżka sosu sojowego lub tamari dla głębszego koloru i smaku

          Przepis:

          1. Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Marchewki, pietruszkę i seler obierz i pokrój w grube kawałki. Pora przekrój na pół i również pokrój na większe kawałki. Cebulę przekrój na pół, możesz lekko opalić jej cięte powierzchnie na suchej patelni, co doda rosołowi głębi smaku. Czosnek obierz i lekko rozgnieć.

          2. Włóż wszystkie przygotowane składniki do dużego garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 1-1,5 godziny. Im dłużej rosół będzie się gotował, tym będzie bardziej aromatyczny.

          3. W trakcie gotowania możesz dodać sos sojowy lub tamari, co wzbogaci kolor i smak bulionu.

          4. W trakcie gotowania próbuj rosół i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj świeże lub suszone zioła.

          5. Gdy rosół będzie gotowy, przecedź go przez sitko, aby pozbyć się warzyw i przypraw. Możesz wykorzystać warzywa, na przykład do przygotowania pasty warzywnej.

          6. Rosół wegetariański podawaj gorący, jako bazę do zup, z dodatkiem makaronu, ryżu, lub po prostu jako bulion do picia. Doskonale smakuje z drobno posiekaną świeżą pietruszką i kawałkiem cytryny.

          Eksperymentuj z dodatkami. Rosół wegetariański to doskonała baza do twórczych eksperymentów kulinarnych. Możesz dodać inne warzywa, jak np. kawałki dyni, bataty lub grzyby, aby nadać zupie dodatkowego smaku i wartości odżywczych.

          Aby uzyskać bardziej klarowny rosół, pozwól mu ostygnąć, a następnie odstaw na kilka godzin do lodówki.

          Czytaj także:
          • Dieta po porodzie - co należy jeść po urodzeniu dziecka?
          • Zdrowa dieta w ciąży - co powinna jeść kobieta ciężarna?

            Spokojnie o ciąży
            • Grupa KB.pl - informacje
            • Kontakt
            • Reklama
            • Załóż konto
            • Logowanie
            • Facebook
            Mapa strony
            • Aktualności
            • Artykuły
            • Tagi
            • Autorzy
            Inne serwisy Grupy KB.pl
            • KB.pl
            • Fajny Ogród
            • Fajny Zwierzak
            • Ania radzi
            • Kroniki Dziejów
            • Fajne Gotowanie
            Informacje prawne
            • Regulamin
            • Polityka prywatnosci i cookies
            • Regulamin DSA
            • Zaufani partnerzy
            © 2023-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.