Logo serwisu: Spokojnie o ciąży
Menu
  • Kalendarz ciąży
    • I trymestr
    • 1 miesiąc ciąży
    • 2 miesiąc ciąży
    • 3 miesiąc ciąży
    • II trymestr
    • 6 miesiąc ciąży
    • 4 miesiąc ciąży
    • 5 miesiąc ciąży
    • III trymestr
    • 8 miesiąc ciąży
    • 7 miesiąc ciąży
    • 9 miesiąc ciąży
    • Ciąża tydzień po tygodniu
  • Zdrowie ciężarnej
    • Badania w ciąży
    • Kalendarz badań
    • Badania prenatalne
    • Inne badania w ciąży
    • Badania USG
    • Badania moczu
    • Badania krwi
    • Dolegliwości i choroby w ciąży
    • Choroby w ciąży
    • Dolegliwości ciążowe
    • Cukrzyca ciążowa
    • Bóle w ciąży
    • Rozstępy w ciąży
    • Typowe problemy w ciąży
    • Leki i suplementy
    • Leki
    • Witaminy
    • Antybiotyki
    • Leki przeciwbólowe
    • Dieta ciężarnej
    • Co można jeść?
    • Porady dietetyczne
    • Jak jeść zdrowo w ciąży?
    • Czego nie jeść?
    • Dieta karmiącej piersią
  • Pytania do położnej
    • Starania o dziecko
    • Problemy z zajściem w ciążę
    • Początek ciąży
    • Okres a ciąża
    • Antykoncepcja
    • Poród i połóg
    • Przygotowanie do porodu
    • Rodzaje porodów
    • Poród bez tajemnic
    • Problemy po porodzie
    • Pierwsze tygodnie po porodzie
    • Prawo i przepisy a ciąża
    • Zwolnienia i urlop macierzyński
    • Praca a ciąża
    • Kosmetyki i lifestyle
        • Czas wolny
        • Akcesoria i kosmetyki
        • Aktywność fizyczna w ciąży
        • Moda dla kobiet w ciąży
          • Moje konto
          Facebook
          Szukaj
          • Spokojnie o ciąży
          • Dieta w ciąży
          • Feta w ciąży: czy bezpieczna

          Ser feta w ciąży – czy można go bezpiecznie jeść w ciąży?

          Kobieta w ciąży przygotowuje sałatkę
          Ser feta w ciąży i jego wpływ na dziecko i mamę oraz inne ważne informacje
          Opublikowano: 01.12.2023Autor: Agnieszka MazelanikUdostępnij

          Wokół odżywiania w czasie ciąży i w okresie laktacji istnieje wiele mitów, które często są powielane, mimo, że nie są prawdziwe. Ciąża jest okresem, kiedy szczególnie powinno się stosować zasady zdrowego odżywiania, dbając o odpowiednią ilość kalorii, białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Niektóre sery należą do produktów wysokokalorycznych, ale przyjmowane w odpowiednich ilościach mogą być elementem zbilansowanej diety. Czy można jeść każdy rodzaj sera? Czy ser feta w ciąży jest bezpieczny?

          Z tego artykułu dowiesz się:

          1. Odżywianie w czasie ciąży
          2. Ser feta – pochodzenie i właściwości
          3. Ser feta w ciąży - kontrowersje
          4. Jakie drobnoustroje mogą być niebezpieczne podczas ciąży?
          5. Bezpieczeństwo spożywania serów

          Odżywianie w czasie ciąży

          Ciąża to szczególny okres, kiedy ciężarne mając na uwadze dobro swojego dziecka stale dokonują wyborów. Obszarem wyborów często jest jedzenie. I jest to jak najbardziej prawidłowa postawa. Wiadomym jest, że to, co spożywamy ma realny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. W przypadku kobiety ciężarnej dieta wpływa również na zdrowie rozwijającego się w macicy dziecka. Co więcej, duża różnorodność pokarmów spożywanych w czasie ciąży ma wpływ na kształtowanie się prawidłowych nawyków żywieniowych dziecka po urodzeniu.

          Dieta powinna być racjonalna, pełnowartościowa, urozmaicona i zrównoważona. Istnieje niewielka część produktów, które jednak nie są zalecane kobietom w ciąży. Czy w diecie kobiety ciężarnej jest miejsce na różnego rodzaju sery, jak na przykład ser feta?

          Ser feta – pochodzenie i właściwości

          Ser feta to tradycyjny ser pochodzący z Grecji, o bardzo długiej historii produkcji. Feta to miękki, dojrzewający ser przechowywany w solance. Charakteryzuje się białym kolorem, słonym i pikantnym smakiem oraz strukturą, która pozwala na kruszenie go pomiędzy palcami. Jest źródłem białka, potasu, wapnia, magnezu, żelaza oraz witaminy B12. Wytwarzany jest albo wyłącznie z mleka owczego, albo z mleka owczego i domieszki mleka koziego. Od 2002 roku nazwa feta zarezerwowana jest wyłącznie dla sera, który wytwarzany jest w tradycyjny sposób na terenie Grecji.

          Ser feta stał się popularnym produktem spożywczym i jest chętnie spożywany. W związku z dużym zainteresowaniem tym produktem, przemysł mleczarski zaczął produkcję serów typu feta. Produkty te posiadają zbliżony wygląd do oryginalnej fety, jednak różnią się od siebie. Sery typu feta produkowane są zazwyczaj z mleka krowiego. Posiadają zatem inny skład, smak oraz cechują się niższą ceną. Przykładem sera typu feta jest popularny w Polsce ser Favita.

          Ser feta w ciąży - kontrowersje

          Istnieją produkty, które spożywane w czasie ciąży wywoływać mogą kontrowersje. Dlaczego ser feta należy do tych produktów? Ponieważ ser ten, jako oryginalny ser grecki może być wytwarzany w dwóch formach: jako ser feta z mleka pasteryzowanego oraz z mleka niepasteryzowanego.

          Czym jest pasteryzacja mleka? Jest to proces ogrzewania mleka do temperatury minimum 71 stopni Celsjusza przez co najmniej 15 sekund. Dzięki temu procesowi, spożycie mleka i jego produktów uznawane jest za bezpieczne. Pasteryzacja znacząco obniża liczbę drobnoustrojów, które naturalnie występują w mleku. Proces ten nie wpływa natomiast na obniżenie zawartości makroskładników oraz składników mineralnych, takich jak na przykład magnez, fosfor czy potas. Oprócz aspektu bezpieczeństwa, proces pasteryzacji przynosi dodatkową korzyść - wpływa na wydłużenie czasu przydatności mleka i jego produktów do spożycia.

          Stosowanie pasteryzacji wpłynęło na poprawę wyników w walce z chorobami przenoszonymi drogą pokarmową. Zalecane jest zatem spożycie mleka pasteryzowanego, ponieważ mleko to jest bezpieczne do spożycia, a jednocześnie dostarcza potrzebne składniki odżywcze. Mleko niepasteryzowane natomiast oprócz składników odżywczych może zawierać drobnoustroje, które mogą być szkodliwe i chorobotwórcze. Dlatego spożywanie mleka niepasteryzowanego oraz jego przetworów nie jest zalecane kobietom w ciąży.

          Jakie drobnoustroje mogą być niebezpieczne podczas ciąży?

          W czasie ciąży nie powinno się spożywać produktów wytworzonych z mleka niepasteryzowanego. Zalecenia te powstały z konkretnego powodu. W mleku niepasteryzowanym znajdować się może między innymi bakteria z gatunku Listeria monocytogenes. Bakteria ta wywołuje chorobę zakaźną nazwaną listeriozą. Po spożyciu mleka niepasteryzowanego istnieje możliwość zakażenia się tą bakterią oraz zachorowanie na listeriozę.

          Listerioza u kobiety ciężarnej zazwyczaj ma charakter grypopodobny (występują objawy takie jak: gorączka, zmęczenie oraz bóle mięśniowe). Wystąpić może także biegunka oraz wymioty. Objawy zazwyczaj pojawiają się kilka dni po zjedzeniu skażonego pokarmu. Choroba ta u osób w dobrym stanie zdrowia może także przebiegać zupełnie bezobjawowo.

          Ciężarna z sałatką i fetą
          Czy ser feta można jeść w ciąży i czy można bezpiecznie jest ser feta w ciąży

          Większa zagrożenie niż dla przyszłej mamy, listeria stwarza dla rozwijającego się w niej płodu. Do zakażenia dziecka może dojść albo w czasie ciąży – kiedy bakterie przenikną do organizmu płodu poprzez łożysko, albo w czasie porodu - podczas przejścia dziecka przez kanał rodny. Listerioza może przyczyniać się do poronienia, zapalenia płuc, zapalenia mózgu lub zapalenia opon mózgowo - rdzeniowych u noworodka. Aby uniknąć konsekwencji zakażenia – najlepiej do niej nie dopuścić lub zminimalizować ryzyko zachorowania. Dlatego kobietom ciężarnym zaleca się spożywanie produktów wytworzonych wyłącznie z mleka pasteryzowanego. Sprawdź także ten artykuł: Wątróbka w ciąży – można jeść czy nie? Ekspertka wyjaśnia.

          Bezpieczeństwo spożywania serów

          Obecnie prawie wszystkie produkty mleczne, które kupić można w sklepach produkowane są z mleka pasteryzowanego. Najlepiej jednak zawsze upewnić się i przed kupnem po prostu przeczytać skład produktu znajdujący się na jego etykiecie. Jeśli produkt został wytworzony z mleka pasteryzowanego – nie ma przeciwwskazań do spożycia w czasie ciąży i produkt ten uznawany jest za bezpieczny. Wśród produktów z mleka pasteryzowanego należy uważać na jeden wyjątek – miękki ser pleśniowy, np. brie lub camembert. Sery te przez to, że są wilgotne - stwarzają dobre środowisko do namnażania się bakterii. Jeśli chcemy zjeść ser pleśniowy, najlepiej poddać go najpierw dodatkowej obróbce cieplnej w kuchni i w ten sposób zabić szkodliwe bakterie.

          Cenionym za swoje właściwości hipoalergiczne jest ser kozi. Spora część osób z alergią na białko mleka krowiego jest zwolennikiem sera koziego, który jest po prostu dobrym zamiennikiem. Zaletą sera koziego jest także lekkostrawność, duża ilość białka, wapnia, a także witamin A, E oraz K. Ser kozi wytworzony z mleka pasteryzowanego jest jak najbardziej bezpiecznym produktem w czasie ciąży.

          Przy zakupie nabiału należy uważać na produkty regionalne, które wytwarzane są w domach czy gospodarstwach. Nie mamy wtedy pewności, że produkt został wytworzony z mleka pasteryzowanego. Najlepiej byłoby nie spożywać takich produktów i zastąpić je serem, który oznakowany jest etykietą. Uważać należy na ser wędzony – na przykład oscypek, który mógł zostać wyprodukowany z mleka niepasteryzowanego. Ser wędzony nie jest także polecany w ciąży ze względu na zawartość nitrozoamin – związków organicznych, które są rakotwórcze. Nitrozoaminy występują ogólnie w produktach wędzonych, dlatego w czasie ciąży powinno się ich unikać.

          Ostrożność należy zachować także wybierając dania w restauracjach – zawsze można poinformować pracowników restauracji, że jest się w ciąży. Obsługa powinna wtedy szczególnie zwrócić uwagę na serwowane dania.

          Podsumowując - ser feta z mleka pasteryzowanego jest bezpieczny w ciąży. Ser typu feta, np. favita również jest bezpieczny. To samo dotyczy się innych serów, które zrobione zostały z mleka pasteryzowanego. Należy jednak uważać na sery pleśniowe oraz unikać produktów wędzonych.

          Bibliografia

          1. Iwanowicz – Palus G., Bień A.: Edukacja przeporodowa. PZWL Wydawnictwo Lekarskie. Warszawa 2020
          2. Galińska E., Knap J., Stroczyńska – Sikorska M.: Listerioza – mało znana, niebezpieczna choroba zakaźna. Medycyna ogólna 2010
          3. Molenda J.: Listerioza – patogeneza, perspektywy bezpieczeństwa żywności. Medycyna Wet, 2009
          4. Feta PDO. Agriculture and rural development.
          5. Listeriosis and Pregnancy. Florida Department of Health.
          Czytaj także:
          • Pyralgina w ciąży – czy jest bezpieczna? Wyjaśniamy
          • Lody w ciąży. Czy można je spożywać bezpiecznie lody w ciąży?
          • Jakie krople do nosa w ciąży? Które preparaty są dozwolone?
          • Ser pleśniowy w ciąży – czy można bezpiecznie jeść? Położna wyjaśnia
          • Arbuz w ciąży – czy kobiety mogą go jeść? Położna wyjaśnia
          • Chipsy w ciąży - czy mogą zaszkodzić dziecku? Położna wyjaśnia
          • Salami w ciąży - można jeść, czy lepiej nie? Położna wyjaśnia
          • Kiwi w ciąży – jeden z najzdrowszych owoców dla ciężarnej
          • Pieczarki w ciąży - czy można je bezpiecznie jeść w ciąży?
          • Grejpfrut w ciąży – czy można jeść? Co z innymi cytrusami?
          • Czy lek Monural jest bezpieczny w ciąży?
          • Ryby w ciąży - dozwolone czy nie? Wyjaśniamy, które są bezpieczne

            Spokojnie o ciąży
            • Grupa KB.pl - informacje
            • Kontakt
            • Reklama
            • Załóż konto
            • Logowanie
            • Facebook
            Mapa strony
            • Aktualności
            • Artykuły
            • Tagi
            • Autorzy
            Inne serwisy Grupy KB.pl
            • KB.pl
            • Fajny Ogród
            • Fajny Zwierzak
            • Ania radzi
            • Kroniki Dziejów
            • Fajne Gotowanie
            Informacje prawne
            • Regulamin
            • Polityka prywatnosci i cookies
            • Regulamin DSA
            • Zaufani partnerzy
            © 2023-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.