Logo serwisu: Spokojnie o ciąży
Menu
  • Kalendarz ciąży
    • I trymestr
    • 1 miesiąc ciąży
    • 2 miesiąc ciąży
    • 3 miesiąc ciąży
    • II trymestr
    • 6 miesiąc ciąży
    • 4 miesiąc ciąży
    • 5 miesiąc ciąży
    • III trymestr
    • 8 miesiąc ciąży
    • 7 miesiąc ciąży
    • 9 miesiąc ciąży
    • Ciąża tydzień po tygodniu
  • Zdrowie ciężarnej
    • Badania w ciąży
    • Kalendarz badań
    • Badania prenatalne
    • Inne badania w ciąży
    • Badania USG
    • Badania moczu
    • Badania krwi
    • Dolegliwości i choroby w ciąży
    • Choroby w ciąży
    • Dolegliwości ciążowe
    • Cukrzyca ciążowa
    • Bóle w ciąży
    • Rozstępy w ciąży
    • Typowe problemy w ciąży
    • Leki i suplementy
    • Leki
    • Witaminy
    • Antybiotyki
    • Leki przeciwbólowe
    • Dieta ciężarnej
    • Co można jeść?
    • Porady dietetyczne
    • Jak jeść zdrowo w ciąży?
    • Czego nie jeść?
    • Dieta karmiącej piersią
  • Pytania do położnej
    • Starania o dziecko
    • Problemy z zajściem w ciążę
    • Początek ciąży
    • Okres a ciąża
    • Antykoncepcja
    • Poród i połóg
    • Przygotowanie do porodu
    • Rodzaje porodów
    • Poród bez tajemnic
    • Problemy po porodzie
    • Pierwsze tygodnie po porodzie
    • Prawo i przepisy a ciąża
    • Zwolnienia i urlop macierzyński
    • Praca a ciąża
    • Kosmetyki i lifestyle
        • Czas wolny
        • Akcesoria i kosmetyki
        • Aktywność fizyczna w ciąży
        • Moda dla kobiet w ciąży
          • Moje konto
          Facebook
          Szukaj
          • Spokojnie o ciąży
          • Dieta w ciąży
          • Ser pleśniowy w ciąży – czy bezpieczny

          Ser pleśniowy w ciąży – czy można bezpiecznie jeść? Położna wyjaśnia

          Ser pleśniowy à la Ciąża
          Czy w ciąży można bezpiecznie jeść ser pleśniowy w ciąży, fot. art_rich
          Opublikowano: 14.03.2024Autor: Paulina AmbroziakUdostępnij

          Wydawać by się mogło, że o diecie dla przyszłych mam wiesz już wszystko – w końcu jednym z najistotniejszych czynników wpływających na przebieg ciąży jest sposób i stan odżywiania się kobiety ciężarnej. Wiesz na pewno, że w ciąży nie je się za dwóch, ale czy pamiętasz o grupie produktów, których w tym czasie powinnaś unikać? Dzisiaj odpowiemy sobie na pytania: czy w ciąży można jeść ser pleśniowy, dlaczego w ciąży nie można jeść sera i właściwie jakiego sera nie można jeść w ciąży?

          Z tego artykułu dowiesz się:

          1. Żywienie kobiety w ciąży
          2. Ser pleśniowy w ciąży – czy zdrowe, czy unikać?
          3. Jakich serów nie można jeść w ciąży?
          4. Jakiego sera nie można jeść w ciąży – czym grozi listerioza?

          Żywienie kobiety w ciąży

          Lekarze, położne, dietetycy – my wszyscy życzylibyśmy sobie, żeby każda ciąża była planowana, aby kobieta mogła odpowiednio przygotować swój organizm do tego okresu wielkich przemian, ale jak wiemy, w życiu bywa różnie. Kiedy jednak nadejdzie już ten wielki moment i dowiesz się, że jesteś w ciąży, musisz zacząć odpowiednio o siebie dbać.

          Niesamowicie ważnym aspektem jest wprowadzenie zbilansowanej diety. Dobowe zapotrzebowanie na białko, tłuszcze czy witaminy zdecydowanie wzrasta, a przy korzystaniu z umiarkowanej aktywności fizycznej możesz przeprowadzić swoje ciało przez okres ciąży w super stanie, bez dolegliwości i nadmiarowych kilogramów.

          Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że niedobór składników pokarmowych (jak i ich nadmiar) może doprowadzić do modyfikacji procesów metabolicznych i hormonalnych, a co za tym idzie – wpływać negatywnie na zdrowie twojego maluszka.

          Do skutków nieprawidłowego odżywiania się ciężarnej zaliczamy:

          • anemia,
          • obrzęki,
          • nadciśnienie,
          • nawracające infekcje,
          • poronienie,
          • poród przedwczesny,
          • niska masa urodzeniowa płodu,
          • wcześniactwo,
          • wady wrodzone.

          W czasie ciąży przemiana materii rośnie ze względu na aktywny wzrost tkanek matczynych, płodowych i łożyskowych. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne podaje, że w I trymestrze ciąży należy przyjmować dziennie 150 kcal więcej, niż przed ciążą i kolejno w II trymestrze 360 kcal, a w III trymestrze 475 kcal.

          Patrząc na te dane, wydawałoby się, że powinnaś jeść bardziej kaloryczne porcje, prawda? Tylko podstawowe pytanie brzmi: czy zdrowe zachowanie zakłada powiększanie kaloryczności posiłków, czy odpowiedni dobór składników?

          Po więcej szczegółów na temat diety przyszłej mamy zapraszam cię do artykułu: Zdrowa dieta w ciąży – co powinna jeść kobieta ciężarna? A teraz przejdźmy do sedna naszego dzisiejszego tematu, a mianowicie: czy w ciąży można jeść ser pleśniowy.

          Kobieta w ciąży trzyma ser
          Ser pleśniowy w ciąży krok po kroku - czy można go jeść? fot. Андрей Журавлев

          Ser pleśniowy w ciąży – czy zdrowe, czy unikać?

          Teoria serowa ma tyle samo zwolenników, co przeciwników, a cała dyskusja opiera się o obróbkę i pasteryzację serów. Jeżeli masz ochotę wzbogacić swoją dietę o ser pleśniowy w ciąży – zrób to! Tylko pamiętaj o paru zasadach, aby ominąć niechciane, a możliwe, powikłania.

          Spożywanie przez ciężarną serów pleśniowych poleca się po obróbce termicznej. A zatem, czy w ciąży można jeść pieczony ser camembert? Czy smażony camembert w ciąży jest dozwolony? Tak i tak, chociaż pieczony ser będzie zdecydowanie łagodniejszy dla twojego układu pokarmowego (zwłaszcza dla obciążonego wymiotami żołądka).

          Obróbka termiczna sera ma za zadanie wyeliminowanie z niego wszystkich niepożądanych bakterii, jednak smażony camembert w ciąży zaleca się zastąpić przez pieczony ser, gdyż ma on znacznie mniej kalorii. Generalnie dobrze byłoby, gdybyś w ciąży spożywała jak najmniej smażonych potraw.

          Spożywanie sera nie powinno zaszkodzić tobie ani dziecku, jeżeli dany nabiał produkowany jest z mleka pasteryzowanego. Jednak, czy ser pleśniowy jest pasteryzowany? Nie każdy! Zwróć koniecznie uwagę na etykietę.

          Sery dostarczane do dużych sklepów, takie jak na przykład brie czy camembert, zawsze produkowane są z mleka poddanego pasteryzacji, jednak w niewielkich gospodarstwach rolnych często można spotkać się jeszcze z tradycyjną produkcją serów.

          Dlaczego to jest tak istotne? Chodzi o pozbycie się z wilgotnego i kwaśnego sera bakterii Listeria monocytogenes. Polskie zakłady mleczarskie mają pod tym względem bardzo rygorystyczne procedury i ich produkty przechodzą dodatkowe badania przed wypuszczeniem ich do sprzedaży.

          Poniżej znajdziesz listę serów, które możesz śmiało jeść, nawet bez obróbki termicznej:

          • sery żółte,
          • ser mozzarella,
          • twaróg,
          • ser feta,
          • mascarpone,
          • ricotta.

          Kwaśne sery białe produkowane są z mleka pasteryzowanego, więc spokojnie możesz je wprowadzić do jadłospisu, ale spróbuj wybierać ich wersje light, aby nie dostarczać niepotrzebnych kalorii. Sprawdź również: Ser feta w ciąży – czy można go bezpiecznie jeść?

          Jeszcze jedna sprawa – czy można jeść ser kozi w ciąży? Jeżeli mówimy o dojrzewającym kozim serze pleśniowym to bądź ostrożna, korzystaj z niego pod warunkiem, że poddasz go obróbce cieplnej. Natomiast zwykły ser kozi w ciąży może być śmiało spożywany, o ile powstaje z pasteryzowanego mleka. Do zapamiętania: ser dojrzewający w ciąży – lepiej się wstrzymać, ewentualnie potraktować go wysoką temperaturą.

          Pokrojony ser pleśniowy w kawałkach
          Wszystko na temat spożywania sera pleśniowego w okresie ciąży fot. bnorbert3

          Jakich serów nie można jeść w ciąży?

          Kobieta w trakcie ciąży jest zdecydowanie bardziej narażona na choroby przenoszone przez żywność ze względu na zmiany w układzie odpornościowym. Ciężarne są podatne na zarażenie się takimi patogenami, jak Toxoplasma gondii, Salmonella czy wspomniana dzisiaj Listeria monocytogenes, która może występować w serach.

          W porównaniu z twardymi żółtymi serami, do ryzykownych w ciąży należą:

          • brie (można po obróbce cieplnej),
          • camembert (można po obróbce cieplnej),
          • ser lazur,
          • gorgonzola,

          Wiem, że są one przepyszne jako przekąska z owocami czy orzechami, ale przez to, że są mniej kwaśne od sera żółtego i bardziej wilgotne, stanowią wspaniałe środowisko do rozwoju Listerii. Dodatkowo sery pleśniowe, a zwłaszcza gorgonzola czy ser lazur, mają (jak sama nazwa wskazuje) jakiś rodzaj pleśni, która może – nie musi– zadziałać negatywnie na organizm.

          Jakiego sera nie można jeść w ciąży – czym grozi listerioza?

          Wspominam i wspominam, a nie wyjaśniam, co to właściwie jest ta Listeria i czym grozi w ciąży. Otóż, listerioza jest to choroba wywołana przez bakterię Listerię, która znajduje się w wodzie, surowym mięsie, pasztetach, niepasteryzowanym serze, lodach, glebie czy kurzu.

          Listeria jest cwaną bakterią, która najlepiej czuje się w temperaturach pokojowych, ale może również rozwijać się w pożywieniu przechowywanym w lodówce. Dopiero przy około 70-100 stopniach Celsjusza można się jej pozbyć, dlatego tak ważne jest, aby ser dojrzewający w ciąży pochodził z pasteryzowanego mleka lub był poddawany obróbce termicznej.

          Objawy listeriozy bardzo przypominają grypę. Pojawia się gorączka, dokuczają bóle mięśni i bóle kręgosłupa. Dodatkowo występują dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a w najgorszym przypadku drgawki i utrata przytomności. Listeriozę leczy się silnym, celowanym antybiotykiem, pod okiem lekarza prowadzącego ciążę. Więcej o antybiotykoterapii w ciąży przeczytasz w artykule: Antybiotyki w ciąży – czy są bezpieczne? Położna wyjaśnia.

          Jeżeli do zakażenia dojdzie w I trymestrze ciąży, konsekwencje dla płodu mogą być bardzo poważne – od silnych deformacji dziecka, po poronienie. Listerioza pod koniec ciąży może przyczynić się u noworodka do takich problemów, jak:

          • zapalenie spojówek,
          • zmiany skórne,
          • pęcherze i wybroczyny,
          • zapalenie błon śluzowych nosa,
          • zapalenie płuc.

          Wiem, że brzmi to trochę przerażająco, ale lepiej żebyś wiedziała zawczasu, czym może grozić nieuważne odżywianie się w czasie ciąży. Profilaktyka jest zawsze lepsza od leczenia.

          Bibliografia:

          1. T. Slosorz, Rola prawidłowego żywienia w okresie ciąży, Nowe Trendy w Dietetyce, 2019, str. 99-105.
          2. E. Swora-Cwynar, A. Polaczyk, A. Dobrowolska, Żywienie kobiet w ciąży i karmiących piersią, Pielęgniarstwo Polskie, 2023, 3 (89), str. 102-112.
          3. https://forumginekologiczne.pl/artykul/ser-plesniowy-w-ciazy/18150 dostęp: 10.02.2024.
          4. https://badaniaprenatalne.pl/ciaza/czy-moge-jesc-ser-plesniowy-w-ciazy/ dostęp: 10.02.2024.
          Czytaj także:
          • Salami w ciąży - można jeść, czy lepiej nie? Położna wyjaśnia
          • Truskawki w ciąży - jeść czy nie jeść? Na to zwróć uwagę
          • Czy można jeść łososia wędzonego w ciąży? Położna wyjaśnia
          • Ser feta w ciąży – czy można go bezpiecznie jeść w ciąży?
          • Czosnek w ciąży: czy i ile można jeść? Położna wyjaśnia
          • Czy w ciąży można pić piwo bezalkoholowe - położna wyjaśnia
          • Czy można jeść krewetki w ciąży? Położna wyjaśnia
          • Czy można jeść śledzie w ciąży? Położna wyjaśnia konsekwencje
          • Czy w ciąży można jeść sushi z surową rybą? Położna wyjaśnia
          • Grzyby w ciąży - czy można jeść grzyby leśne, pieczarki, kurki?
          • Czego nie można jeść w ciąży? Położna wskazuje produkty

          Spokojnie o ciąży
          • Grupa KB.pl - informacje
          • Kontakt
          • Reklama
          • Załóż konto
          • Logowanie
          • Facebook
          Mapa strony
          • Aktualności
          • Artykuły
          • Tagi
          • Autorzy
          Inne serwisy Grupy KB.pl
          • KB.pl
          • Fajny Ogród
          • Fajny Zwierzak
          • Ania radzi
          • Kroniki Dziejów
          • Fajne Gotowanie
          Informacje prawne
          • Regulamin
          • Polityka prywatnosci i cookies
          • Regulamin DSA
          • Zaufani partnerzy
          © 2023-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.