Charakterystyka imbiru

Imbir to jedna z najstarszych roślin przyprawowych oraz leczniczych. Uprawiany jest w regionach o klimacie tropikalnym. Prawdopodobnie pochodzi z terenów Indii, a w czasach średniowiecza eksportowany był do innych części świata. Aktualnie imbir jest uprawiany głównie w Indiach, Chinach, a także na terenach Nepalu, Tajwanu, Bangladeszu oraz Nigerii.

Imbir to wieloletnia roślina zielna. Jego częścią jadalną jest kłącze, które choć nie do końca poprawnie - nazywane jest przez nas korzeniem. Korzeń imbiru znajduje się pod ziemią i podzielony jest na bulwiaste odcinki. Roślina ta posiada również łodygę, liście oraz duże kwiaty.

Skład imbiru różni się w zależności od miejsca, z którego pochodzi. Różni się także w zależności od tego, czy korzeń imbiru jest świeży, czy wysuszony. Ważnym składnikiem imbiru jest olejek eteryczny, który znajduje się w kłączach. Analizy składu imbiru wykazały, że posiada on liczne związki, które odpowiedzialne są za właściwości smakowe, zapachowe oraz prozdrowotne. Właściwości te imbir zawdzięcza przede wszystkim zawartym w nim substancjom bioaktywnym: gingerolom i shogaolom.

Dzisiaj dzięki badaniom naukowym wiemy, że imbir posiada szereg właściwości leczniczych. W dawanych czasach nie prowadzono badań, jednak już wtedy imbir był bardzo cenioną przez ludzi rośliną. Niektóre źródła podają, że w XIII i XIV wieku jeden funt imbiru, czyli 0,45 kg był warty tyle samo, co jedna owca.

Właściwości lecznicze imbiru

Obecnie imbir wykorzystywany jest głównie jako przyprawa. Warto jednak wiedzieć, że posiada on sporo właściwości leczniczych. Właściwości imbiru badano zarówno na zwierzętach, jak i na ludziach.

Wykazano, że imbir ma właściwości hipoglikemiczne, czyli obniżające poziom cukru we krwi. Związki znajdujące się w imbirze powodują zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę oraz zmniejszenie wchłaniania glukozy z jelit. Imbir posiada również właściwości hipolipemizujące, czyli obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Imbir wykazuje również właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Roślina ta posiada substancje, które hamują rozwój niektórych bakterii, wirusów, a także niektórych grzybów. Imbir ma zatem działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz antygrzybiczne. Dzięki czemu imbir można przyjmować wspomagająco na przykład na przeziębienie. Imbir badany jest również pod kątem możliwości wspomagania leczenia oraz profilaktyki choroby Alzheimera.

Najbardziej znaną i dobrze zbadaną właściwością leczniczą imbiru jest działanie zmniejszające odczuwanie mdłości. Imbir jest szczególnie skuteczny w zmniejszeniu odczuwania mdłości u kobiet ciężarnych. Może jednak również pomóc w łagodzeniu mdłości wywoływanymi chorobą lokomocyjną. Więcej o mdłościach w ciąży przeczytasz tutaj: Co stosować na mdłości w ciąży?

Ponadto, imbir stymuluje ruch przewodu pokarmowego oraz ułatwia trawienie poprzez pobudzenie wytwarzania śliny i soków trawiennych.

Czy imbir może spowodować poronienie?

Przeprowadzono różne badania z udziałem kobiet ciężarnych, które stosowały imbir w celu łagodzenia nudności i wymiotów oraz kobiet z grupy kontrolnej – czyli takiej, która imbiru nie zażywała. Wyniki badań wskazywały na to, że imbir nie powoduje istotnych działań niepożądanych u zażywających go kobiet, natomiast wykazuje łagodne działanie przeciwwymiotne. Działanie to jest porównywalne ze skutecznością stosowania witaminy B6 w łagodzeniu wymiotów.

Badania wskazują, że nie obserwuje się wzrostu wad wrodzonych, poronień oraz defektów teratogennych po jego zastosowaniu, więc można go traktować jako produkt bezpieczny.

Kobieta w zaawansowanej ciąży leżąca w łóżku, a także imbir i cytryna na tacy oraz czy imbir w ciąży jest bezpieczny
Położna doradza i odpowiada na pytanie, czy imbir w ciąży jest bezpieczny i czy warto go włączyć do diety

Jaka dawka imbiru jest bezpieczna?

Dawka, która powinna złagodzić mdłości (zalecana dawka, która wykorzystywana była w badaniach) to 1g standaryzowanego ekstraktu z imbiru. Kobiety ciężarne nie powinny przekraczać dawki 4g. na dzień. 

1 gram standaryzowanego ekstraktu z imbiru to:

  • 1 łyżeczka (5 g) świeżego startego kłącza imbiru,
  • 2 ml płynnego ekstraktu z imbiru,
  • 2 łyżeczki (10 ml) syropu imbirowego,
  • 4 filiżanki paczkowanej herbaty imbirowej,
  • 4 filiżanki herbaty imbirowej przygotowanej poprzez zaparzenie pół łyżeczki świeżego startego imbiru,
  • 2 kawałki (25x25x6mm) skrystalizowanego imbiru.

Sprawdź także ten artykuł: Kawa w ciąży - czy w ciąży można ją bezpiecznie pić?

Jak stosować imbir?

Jadalną częścią imbiru jest kłącze, które jeść można na surowo. W sklepach dostać można również imbir w formie przetworzonej na proszek, syrop czy olejki.

Imbir posiada charakterystyczny smak, co sprawia, że nie każda osoba go lubi. Jednak jak już wiemy – smak imbiru różni się w zależności od miejsca, w którym jest uprawiany, dlatego można wypróbować i przetestować imbir z różnych części świata.

Jeść można zarówno świeży imbir – na przykład starty na tarce jako dodatek do potraw, jak i imbir suszony. Dostępny jest również imbir kandyzowany – taki do ssania lub gryzienia. Kandyzowany imbir jest jednocześnie ostry i słodki. Imbir kupić można również w słoiczku – to imbir marynowany, który zazwyczaj podawany jest jako dodatek do sushi. Taką formę imbiru również można spożywać. Jednak co do sushi – należy pamiętać o tym, że w czasie ciąży nie powinno się spożywać surowych ryb. Samo sushi można jak najbardziej jeść, ale wtedy, kiedy zawarta w nim ryba poddana była obróbce termicznej.

Jak pić imbir w ciąży? Najprostszy sposób to herbata z imbirem. Herbata z imbirem dobra będzie na przeziębienie, ponieważ doskonale rozgrzewa. Podczas lata i ciepłych dni lepiej sprawdza się woda z cytryną i imbirem. Woda z cytryną i imbirem znacznie lepiej nawadnia niż sama woda, szczególnie jeśli dodamy do niej jeszcze miętę i świeże owoce.

Jeśli chodzi o łagodzenie nudności i wymiotów w trakcie ciąży – niektórym kobietom najbardziej pomaga chłodny napar z imbiru. W tym celu należy zaparzyć odpowiednią dawkę imbiru, a następnie ostudzić napar i popijać. Stosować można również tabletki z imbirem, które przeznaczone są do spożywania na mdłości w ciąży. Tabletki z imbirem dostępne są zazwyczaj w formie kapsułek i zawierają tę roślinę w formie sproszkowanej.

Przeciwwskazania do spożywania imbiru

Stosowanie imbiru lekarskiego w odpowiednich, zalecanych dawkach nie jest obarczone szczególnym ryzykiem.

Imbiru nie należy jednak łączyć z roślinami takimi jak: czosnek, żeń-szeń i miłorząb japoński ze względu na to, że ich połączenie może zakłócać prawidłowe krzepnięcie krwi.

Spożywania imbiru nie zaleca się osobom, które przyjmują leki stosowane w przypadku cukrzycy, ponieważ imbir może nasilać działanie tych leków. Roślina ta nie powinna być również zażywana przez osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe, ponieważ imbir może zmniejszać krzepliwość krwi. Imbir posiada również działanie żółciopędne, z tego względu nie zaleca się go osobom chorującym na kamicę żółciową.

Bibliografia:

  1. Łażewska D., Miętkiewska K., Studzińska – Sroka E.: Imbir lekarski – roślina o właściwościach neuroochronnych. Postępy fitoterapii 2019, 20 (4); 268 – 276.
  2. Łuczak A., Nowak M., Szałek E.: Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży. Farmacja współczesna 2017, 10; 140 – 146.
  3. Glibowski P., Długołęcka A., Grdeń A., Toczek K.: Właściwości prozdrowotne imbiru. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2017, 2; 115 – 121.
  4. Bazylko A.: Substancje roślinne, wskazania i przeciwwskazania do stosowania w czasie ciąży i przygotowania do porodu. Farmacja Polska, 2010.
  5. Grys A., Łowicki Z., Parus A.: Właściwości lecznicze imbiru. Postępy fitoterapii 2010.
ikona podziel się Przekaż dalej