Logo serwisu: Spokojnie o ciąży
Menu
  • Kalendarz ciąży
    • I trymestr
    • 1 miesiąc ciąży
    • 2 miesiąc ciąży
    • 3 miesiąc ciąży
    • II trymestr
    • 6 miesiąc ciąży
    • 4 miesiąc ciąży
    • 5 miesiąc ciąży
    • III trymestr
    • 8 miesiąc ciąży
    • 7 miesiąc ciąży
    • 9 miesiąc ciąży
    • Ciąża tydzień po tygodniu
  • Zdrowie ciężarnej
    • Badania w ciąży
    • Kalendarz badań
    • Badania prenatalne
    • Inne badania w ciąży
    • Badania USG
    • Badania moczu
    • Badania krwi
    • Dolegliwości i choroby w ciąży
    • Choroby w ciąży
    • Dolegliwości ciążowe
    • Cukrzyca ciążowa
    • Bóle w ciąży
    • Rozstępy w ciąży
    • Typowe problemy w ciąży
    • Leki i suplementy
    • Leki
    • Witaminy
    • Antybiotyki
    • Leki przeciwbólowe
    • Dieta ciężarnej
    • Co można jeść?
    • Porady dietetyczne
    • Jak jeść zdrowo w ciąży?
    • Czego nie jeść?
    • Dieta karmiącej piersią
  • Pytania do położnej
    • Starania o dziecko
    • Problemy z zajściem w ciążę
    • Początek ciąży
    • Okres a ciąża
    • Antykoncepcja
    • Poród i połóg
    • Przygotowanie do porodu
    • Rodzaje porodów
    • Poród bez tajemnic
    • Problemy po porodzie
    • Pierwsze tygodnie po porodzie
    • Prawo i przepisy a ciąża
    • Zwolnienia i urlop macierzyński
    • Praca a ciąża
    • Kosmetyki i lifestyle
        • Czas wolny
        • Akcesoria i kosmetyki
        • Aktywność fizyczna w ciąży
        • Moda dla kobiet w ciąży
          • Moje konto
          Facebook
          Szukaj
          • Spokojnie o ciąży
          • Dieta w ciąży
          • Dieta cukrzycowa w ciąży: zasady i przepisy

          Dieta cukrzycowa w ciąży - zasady, polecane produkty, przepisy

          Kobieta mierzy poziom cukru.
          Dieta cukrzycowa w ciąży, czyli zalecenia i zasady dla kobiet z cukrzycą ciążową
          Opublikowano: 01.12.2023Autor: Patrycja KaminieckaUdostępnij

          Dieta cukrzycowa w ciąży wymaga kontrolowania spożytych posiłków, dlatego warto zwrócić uwagę zarówno na ilość i jakość pożywienia. Wysoki cukier w ciąży może wpływać negatywnie na zdrowie mamy i rozwijającego się płodu. W takich sytuacjach warto skonsultować się ze specjalistami, a dokładnie z lekarzem i dietetykiem. W dzisiejszym artykule zostaną poruszone najważniejsze kwestie związane z dietą cukrzycową w ciąży.

          Z tego artykułu dowiesz się:

          1. Co to jest cukrzyca ciążowa? Podstawowe informacje
          2. Cukrzyca ciążowa - diagnostyka
          3. Dieta cukrzycowa w ciąży - podstawowe zasady
          4. Dieta bezcukrowa w ciąży - polecane produkty
          5. Czego unikać przy cukrzycy ciążowej? - przykładowe produkty
          6. Co to jest indeks glikemiczny (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)?
          7. Pod jakimi nazwami kryje się cukier?
          8. Dieta diabetyka w ciąży - przykładowe przepisy
          9. Podsumowanie

          Co to jest cukrzyca ciążowa? Podstawowe informacje

          Cukrzyca należy do zaburzeń metabolicznych, w której dochodzi do stanu hiperglikemii. Jest to spowodowane nieprawidłowym wydzielaniem i/lub działaniem insuliny. Zwłaszcza dla ciężarnych, może być to bardzo niebezpieczne, ze względu na występowanie nieprawidłowości w przebiegu rozwoju i funkcjonowania płodu.

          Czynniki, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia stanu hiperglikemii to:

          • wiek ciężarnej powyżej 35 roku życia,
          • występowanie nadwagi lub otyłości u matki przed ciążą,
          • wcześniejsza ciąża z przebiegiem cukrzycy,
          • obecność cukrzycy w rodzinie,
          • poronienia,
          • wielowodzie w ciąży,
          • masa ciała urodzonego dziecka powyżej 4000 g,
          • wewnątrzmaciczne obumarcie płodu.

          Cukrzyca ciążowa - diagnostyka

          W trakcie ciąży bardzo ważne jest wykonanie badań laboratoryjnych, które ukazują aktualny stan organizmu i są pomocne w diagnostyce wielu schorzeń. Dla ciężarnych najważniejszymi badaniami w celu wykluczenia cukrzycy jest badania stężenia glukozy na czczo, które wykonuje się już w pierwszych tygodniach ciąży. Kolejnym badaniem, który należy wykonać między 24 a 28 tygodniem ciąży jest doustny test obciążenia glukozą (OGTT). U kobiet z grupy ryzyka badanie należy wykonać na początku ciąży.

          Doustny test obciążenia glukozą (OGTT) jest standardem w rozpoznaniu cukrzycy ciążowej. Badanie trwa ponad dwie godziny, należy być na czczo i nie wolno przez ten czas spożywać żadnych pokarmów. Na początku pobiera się glukozę na czczo, następnie po pobraniu próbki krwi, należy wypić 75 g glukozy rozpuszczonej w wodzie. Kolejne pobrania próbki krwi są po 1 godzinie i po 2 godzinach.

          Kryteria rozpoznania cukrzycy ciążowej na podstawie wyników 75 g OGTT
          Czas wykonania oznaczeniaStężenie glukozy w osoczu [mg/dl]Stężenie glukozy w osoczu [mmol/l]
          Na czczo92-1255,1-6,9
          60. minuta≥180≥10,0
          120. minuta153-1998,5-11,0

          IADPSG 2010 i WHO 2013

          Dieta cukrzycowa w ciąży - podstawowe zasady

          Dieta w ciąży cukrzycowej podobnie jak u zdrowej ciężarnej, polega na dostarczeniu wszystkich niezbędnych składników odżywczych takich jak białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Jednakże, należy zwrócić szczególną uwagę na ilość i jakość przyjmowanych w ciągu dnia węglowodanów. Najlepiej, aby procentowy udział węglowodanów wynosił 40-45 %, białka 30 %, a tłuszczy 20-30 %.

          Dieta diabetyka w ciąży musi zawierać produkty o niskim indeksie glikemicznym, które zapewniają uczucie sytości i nie wpływają na szybki wzrost stężenia glukozy we krwi. Jadłospis przy cukrzycy ciążowej powinien być prawidłowo zbilansowany, a posiłki powinny być spożywane w regularnych godzinach. Najlepiej, aby w codziennym menu znalazły się 3 posiłki główne (śniadanie, obiad i kolacja) oraz trzy posiłki dodatkowe (II śniadanie, przekąska, podwieczorek).

          Dieta bezcukrowa w ciąży - polecane produkty

          Dieta bezcukrowa w ciąży polega na eliminacji z codziennego menu wszystkich zbędnych cukrów dodawanych do żywności. Najlepiej do diety ciężarnej wprowadzić węglowodany złożone takie jak: owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe. Warto zadbać o odpowiednią podaż błonnika pokarmowego, który wpływa na obniżenie poposiłkowej glikemii i zmniejsza wahania glukozy we krwi.

          Zalecane produkty, które są odpowiednie przy cukrzycy ciążowej to m.in.

          • warzywa,
          • owoce (najlepiej niskocukrowe),
          • chleb np. razowy,
          • gruboziarniste kasze np. gryczana,
          • ryż brązowy,
          • makaron pełnoziarnisty,
          • ryby (oprócz niezalecanych w trakcie ciąży),
          • chude mięso,
          • niskotłuszczowe mleko i przetwory mleczne np. jogurty naturalne, twarogi,
          • nasiona roślin strączkowych,
          • orzechy, pestki, nasiona.

          Czego unikać przy cukrzycy ciążowej? - przykładowe produkty

          W diecie cukrzycowej należy unikać produktów z wysokim indeksem glikemicznym, gdyż nie zapewniają uczucia sytości na dłużej, natomiast wpływają na podwyższony cukier, co jest bardzo niekorzystne zwłaszcza w przebiegu ciąży. Ważne jest, aby z diety wyeliminować produkty, które zawierają źródło cukrów dodanych do żywności np. syrop glukozowo-fruktozowy. Warto, także ograniczyć produkty przetworzone, które znajdują się m.in w słonych przekąskach lub słodyczach.

          Produkty niezalecane przy cukrzycy ciążowej to:

          • produkty z białej oczyszczonej mąki np. chleb biały lub makaron pszenny,
          • ziemniaki gotowane,
          • płatki kukurydziane,
          • ryż biały (rozgotowany),
          • suszone owoce,
          • produkty bardzo tłuste np. śmietana, boczek lub smalec,
          • fast foody,
          • syropy wysokocukrowe,
          • słodzone napoje,
          • nektary owocowe,
          • miód,
          • słodycze.

          W codziennym żywieniu należy zachować zdrowo rozsądkowe podejście, nie oznacza to, że do końca życia nie można spożywać produktów z powyższej listy. Warto w takich sytuacjach zastosować czynniki, które wpływają na obniżenie indeksu glikemicznego (IG) posiłku. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł: Zdrowa dieta w ciąży - co powinna jeść kobieta ciężarna?

          Co to jest indeks glikemiczny (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)?

          Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który określa wzrost stężenia glukozy we krwi po 2 h od spożycia produktu, który zawiera 50 g węglowodanów przyswajalnych. Wartości indeksu glikemicznego można podzielić na produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤ 55), o średnim indeksie glikemicznym (IG 55–70) oraz o wysokim indeksie glikemicznym (IG > 70).

          Czynniki, które mają wpływ na obniżenie indeksu glikemicznego to:

          • dodatek do posiłku węglowodanowego białka i/lub tłuszczu,
          • dodatek do posiłku błonnika pokarmowego,
          • stopień dojrzałości (najlepiej wybierać mniej dojrzałe produkty),
          • stopień rozdrobnienia (najlepiej unikać przetartych, rozdrobnionych i zmielonych produktów),
          • przyrządzanie i spożywanie produktów al dente,
          • temperatura posiłków (najlepiej unikać bardzo gorących posiłków).

          Pod jakimi nazwami kryje się cukier?

          Warto przez zakupem dokładnie przeczytać etykietę produktu spożywczego i zwrócić uwagę na jego skład. Niestety, często zdarzają się produkty, które nie są korzystne dla naszego zdrowia, ponieważ zawierają zbędne dodatki i charakteryzują się wysoką zawartością cukrów dodanych.

          Cukier występuje w żywności pod wieloma nazwami, dlatego należy zwrócić uwagę na zawartość w składzie cukrów prostych takich jak:

          • syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany
          • syrop z agawy, syrop klonowy, syrop daktylowy, syrop ryżowy
          • glukoza, galaktoza, fruktoza, sacharoza, maltoza, dekstroza, laktoza
          • maltodekstryna, słód jęczmienny, miód, karmel, melasa
          • cukier trzcinowy, cukier brązowy, cukier buraczany, cukier gronowy, cukier palmowy,
          • sok owocowy, zagęszczony sok owocowy, koncentrat soku.

          Dieta diabetyka w ciąży - przykładowe przepisy

          Odpowiednio zbilansowany jadłospis jest kluczowym elementem w utrzymywaniu poprawnych wartości glikemii. Należy o tym pamiętać, ponieważ wysoki cukier u kobiet ciężarnych z cukrzycą ciążową może doprowadzić do wielu niekorzystnych powikłań. Aby było łatwiej wdrożyć w życie codzienne posiłki, które są korzystne dla zdrowia mamy i dziecka przedstawię moje przykładowe propozycje na śniadania, obiady, przekąski i kolacje.

          Ciąża, cukrzyca, przygotowanie posiłku
          Dieta cukrzycowa w ciąży, jadłospis i zalecane produkty przy cukrzycy ciążowej

          Śniadanie I - Jajecznica z szynką i pomidorami

          Sprawdź mój przepis na jajecznicę z szynką i pomidorami

          Śniadanie II - Nocna owsianka czekoladowa z truskawkami i orzechami

          Sprawdź mój przepis na nocną owsiankę czekoladową z truskawkami i orzechami

          Śniadanie III - Klasyczne kanapki z mozzarellą i pomidorem

          Sprawdź mój przepis na klasyczne kanapki z mozzarellą i pomidorem

          Obiad I - Pieczony dorsz z batatami i surówką z marchewki i jabłka

          Sprawdź mój przepis na pieczonego dorsza z batatami i surówkami z marchewki i jabłka

          Obiad II - Ryż brązowy z papryką, cukinią i kurczakiem

          Sprawdź mój przepis na brązowy ryż z papryką, cukinią i kurczakiem

          Obiad III - Kasza gryczana w sosie pomidorowym z kurczakiem

          Sprawdź mój przepis na kaszę gryczaną w sosie pomidorowym z kurczakiem

          Przekąska I - Koktajl truskawkowy z chia

          Sprawdź mój przepis na koktajl truskawkowy z chia

          Przekąska II - Skyr z malinami i gorzką czekoladą

          Sprawdź mój przepis na skyr z malinami i gorzką czekoladą

          Przekąska III - Kefir z orzechami i borówkami

          Sprawdź mój przepis na kefir z orzechami i borówkami

          Kolacja I - Kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem

          Sprawdź mój przepis na kanapki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem

          Kolacja II - Serek wiejski z bułką grahamką i warzywami

          Sprawdź mój przepis na serek wiejski z bułką grahamką i warzywami

          Kolacja III - Sałatka z jajkiem i brokułem

          Sprawdź mój przepis na sałatkę z jajkiem i brokułem

          Podsumowanie

          Dieta w ciąży cukrzycowej jest ważnym czynnikiem, który pomaga utrzymać prawidłowe wartości glikemii i wpływa na rozwój dziecka. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe przyczyniają się do niekorzystnych konsekwencji zdrowotnych oraz niepokojących objawów np. podwyższony cukier, może dawać sygnały zmęczenia i senności. Warto więc, obserwować swój organizm, włączyć do swojej diety zdrowe przepisy i dbać o swój dobrostan psychiczny.

          Bibliografia:

          • Cypryk K. Cukrzyca ciążowa - rozpoznanie i leczenie. Gin. Perinat. Prakt. 2016;(1)2:41–44.
          • Wender-Ożegowska E, Bomba-Opoń D ,Brązert J, Celewicz Z, Czajkowski K, Gutaj P, Malinowska-Polubiec A, Zawiejska A, Wielgoś M. Standardy Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników postępowania u kobiet z cukrzycą. Gin. Perinat. Prakt. 2017;(2)5:215-229.
          • Pawlik D, Radziszewska R. Cukrzyca u matki i jej konsekwencje dla dziecka. Endokrynol. Ped. 2015;(14)1:43-51.
          • Grzelak T, Janicka E, Kramkowska M, Walczak M, Czyżewska K. Cukrzyca ciążowa - skutki niewyrównania i podstawy regulacji glikemii. Nowiny Lekarskie 2013;(82)8:163–169.
          • Łagoda K, Kobus G, Bachórzewska-Gajewska H. Wpływ cukrzycy ciążowej na rozwój płodu i noworodka. Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat. 2008;4(4):168-173.
          • Bienkiewicz M, Bator E, Bronkowska M. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol 2015;96(1):57-63.
          • Ostrowska J, Jeznach-Steinhagen A. Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego oraz jego zastosowanie w leczeniu dietetycznym cukrzycy. Forum Medycyny Rodzinnej 2016;(10)2:84–90.
          • Lange E. Zastosowanie indeksu glikemicznego w dietoterapii zespołu metabolicznego. Kosmos 2010;(59)3-4:355-363.
          • https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/cukier-w-produktach-spozywczych
          Czytaj także:
          • Insulinooporność w ciąży - co warto wiedzieć? Położna wyjaśnia
          • Dieta po porodzie - co należy jeść po urodzeniu dziecka?
          • Lody w ciąży. Czy można je spożywać bezpiecznie lody w ciąży?
          • Hipoglikemia w ciąży – położna odpowiada przyszłym mamom
          • Wysoki cukier na czczo w ciąży - jak go obniżyć bez leków?
          • Glukoza w moczu w ciąży – przyczyny, badanie, normy, leczenie
          • Brak apetytu w ciąży - przyczyny
          • Różyczka w ciąży – objawy, badania, leczenie, powikłania
          • Zatwardzenie w ciąży – przyczyny, leczenie, domowe sposoby
          • Ryby w ciąży - dozwolone czy nie? Wyjaśniamy, które są bezpieczne
          • Normy cukru w ciąży – jaki poziom jest prawidłowy?
          • Cukrzyca ciążowa bez tajemnic - przyczyny, leczenie, skutki

            Spokojnie o ciąży
            • Grupa KB.pl - informacje
            • Kontakt
            • Reklama
            • Załóż konto
            • Logowanie
            • Facebook
            Mapa strony
            • Aktualności
            • Artykuły
            • Tagi
            • Autorzy
            Inne serwisy Grupy KB.pl
            • KB.pl
            • Fajny Ogród
            • Fajny Zwierzak
            • Ania radzi
            • Kroniki Dziejów
            • Fajne Gotowanie
            Informacje prawne
            • Regulamin
            • Polityka prywatnosci i cookies
            • Regulamin DSA
            • Zaufani partnerzy
            © 2023-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.