Właściwości kiwi – czy można jeść kiwi w ciąży i dlaczego?

Jeśli wciąż zastanawiasz się, czy jedzenie kiwi w ciąży jest dobrym pomysłem, odpowiedź jest bardzo prosta – oczywiście, że tak! Co więcej, szereg pozytywnych właściwości kiwi powinien skłonić cię do włączenia tego owocu w swój codzienny jadłospis. Spożywanie bogatych w wartości odżywcze produktów jest przecież w tym szczególnym czasie niezwykle istotne - zarówno dla twojego dobrego samopoczucia, jak i dla zapewnienia prawidłowego rozwoju maluszka.

Kiwi określane jest również mianem agrestu chińskiego. Ten egzotyczny owoc jest źródłem ogromnych ilości witamin i minerałów. Do najważniejszych właściwości kiwi zaliczamy:

Kiwi to bogate źródło kwasu askorbinowego, czyli witaminy C

Zjadając ten owoc codziennie, dostarczysz swojemu organizmowi odpowiednią dawkę tej witaminy. Okazuje się bowiem, że jedzenie jednego kiwi dziennie pokrywa w stu procentach zapotrzebowanie na ten składnik! Witamina C znana jest ze swoich właściwości wspierających układ immunologiczny, zatem poprawia ona pracę naszego układu odpornościowego. Dzięki jedzeniu kiwi w ciąży, zapewnisz sobie i dziecku ochronę przed potencjalnymi infekcjami wywołanymi zarówno przez wirusy, jak i bakterie. Co więcej, jeśli już zachorujesz, objawy powinny być bardziej łagodne, a czas trwania infekcji powinien ulec skróceniu. Witamina C zawarta w kiwi zwiększa również wchłanialność żelaza z posiłków. Dzięki temu będziesz mniej narażona na rozwój niedokrwistości z niedoboru żelaza, która u ciężarnych jest bardzo częstym schorzeniem. Poza kwasem askorbinowym, owoce kiwi zawierają witaminę B oraz witaminę E.

Kiwi obfituje w szereg składników mineralnych

Owoce kiwi to prawdziwe bogactwo minerałów, których każda ciężarna potrzebuje dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto zatem włączyć je do codziennego jadłospisu z uwagi na wysoką zawartość cynku, fosforu, magnezu, żelaza oraz potasu. Jak już wspomniałam, uzupełnianie żelaza ochroni cię przed pojawieniem się anemii. Wysoka zawartość magnezu wesprze twój układ nerwowy oraz obniży podatność na niewskazany w ciąży stres. Potas z kolei wpłynie pozytywnie na ciśnienie tętnicze krwi, obniżając je. Jest to szczególnie ważne, jeśli zmagasz się z przewlekłym nadciśnieniem tętniczym lub nadciśnieniem tętniczym indukowanym ciążą. Na uwagę zasługuje również odkrycie norweskich naukowców ze Szpitala Uniwersyteckiego w Oslo. Udowodnili oni, że kiwi wspiera utrzymanie niezdrowych tłuszczów prostych (głównie trójglicerydów) na prawidłowym, niskim poziomie. Pozytywny wpływ kiwi na układ krążenia na tym się nie kończy! Owoc zapobiega również powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

Kiwi jest naturalnym źródłem kwasu foliowego

Jak pisałam w artykule “Kwas foliowy w ciąży - jak go brać? Położna wyjaśnia”, kwas foliowy jest niezwykle ważnym składnikiem. Chroni rozwijający się płód przed wystąpieniem wad cewy nerwowej, które skutkować mogą między innymi bezmózgowiem i rozszczepem kręgosłupa. Z tego powodu konieczna jest jego suplementacja w ciąży, ale również na etapie jej planowania. Bogatym źródłem kwasu foliowego są głównie zielone warzywa i owoce. Nasz organizm nie jest w stanie syntezować go samodzielnie. Kiwi jest jednym z niewielu owoców, w których znajdziesz ten ważny składnik.

Największa wrażliwość na niedobory kwasu foliowego występuje w pierwszym trymestrze, kiedy to tworzy się zawiązka najważniejszych układów i narządów organizmu – szczególnie mózgu i rdzenia kręgowego. Jeśli więc planujecie rodzinę, zacznij jeść kiwi już na kilka tygodni przed poczęciem i kontynuuj ten zwyczaj przez całą ciążę.

Kiwi chroni przed rozwojem nowotworu

Choroby nowotworowe powstają w głównej mierze na skutek uszkodzeń i mutacji w ludzkim DNA. Okazuje się, że kiwi może chronić przed rozwojem raka, a gdy już dojdzie do choroby, jego spożywanie wspomaga odbudowę komórek.

Kiwi oczyszcza organizm

Owoce kiwi zawierają pokaźne pokłady błonnika roślinnego, którego głównym zadaniem jest wsparcie pracy całego układu pokarmowego. Z tego powodu często poleca się jedzenie kiwi na zaparcia - działa ono bowiem jak miotła o działaniu przeczyszczającym. Jeśli tak, jak wielu ciężarnym dokuczają ci uporczywe zaparcia, jedno kiwi dziennie powinno rozwiązać ten problem.

Dodatkowo, owoce te zawierają enzymy proteolityczne. Chodzi tu głównie o aktynidynę, której zadaniem jest trawienie białka. Sprawia to, że jedzenie kiwi w ciąży może pomóc ci w prawidłowym trawieniu mięsnych ciężkostrawnych produktów. Dzięki temu nie będziesz musiała rezygnować ze spożywania ulubionych produktów w obawie o niestrawność w ciąży.

Ile kiwi dziennie w ciąży możesz jeść bez obaw?

Wszystkim ciężarnym zaleca się spożywanie jednego kiwi dziennie. Jest to ilość wystarczająca, aby całkowicie pokryć dobowe zapotrzebowanie na witaminę C. Jeśli bardzo lubisz ten owoc, możesz oczywiście jeść ich więcej, natomiast zachowaj ostrożność. Kiwi jedzone w większych ilościach może bowiem zaostrzyć zgagę oraz wywołać biegunkę. Sprawdź także ten artykuł: Kawa w ciąży - czy w ciąży można ją bezpiecznie pić?

Kobieta w zaawansowanej ciąży trzymająca przekrojone kiwi na wysokości brzucha, a także kiwi w ciąży bez tajemnic
Kiwi w ciąży krok po kroku, czyli położna wyjaśnia, jakie witaminy i składniki odżywcze dostarcza ten wyjątkowy owoc

Kiedy nie jeść kiwi?

Choć kiwi jest dla większości z nas bezpieczne, u niektórych osób może wywołać reakcję alergiczną. Do najczęstszych objawów alergii na kiwi zaliczamy obrzęk języka, swędzenie i pieczenie gardła, trudności w przełykaniu, wymioty oraz pokrzywkę. Ryzyko alergii rośnie u osób uczulonych na awokado, orzechy laskowe, czy figi. Bardzo rzadko kiwi spowalnia krzepnięcie krwi, co może powodować zwiększone krwawienie.

Jakie owoce najzdrowsze w ciąży?

Jak wiadomo, wszystkie owoce są bardzo zdrowe, ale w ciąży poleca się szczególnie niektóre z nich. Poza kiwi, warto sięgać po następujące owoce:

  • banany – słyną z bogactwa potasu, dzięki czemu uchronią cię przed dokuczliwymi skurczami łydek. Jeśli jednak cierpisz na cukrzycę ciążową powinnaś jeść je z umiarem, gdyż zawierają bardzo dużo cukrów prostych;
  • śliwki i jabłka – zawierają dużo błonnika, który pomaga zwalczyć zaparcia w ciąży;
  • cytrusy – źródło witaminy C, która zwiększa wchłanianie żelaza, wzmacnia odporność oraz wspomaga rozbudowę kośćca u płodu. Ponadto, cytrusy są sprawdzoną metodą na poranne mdłości.
  • arbuz – dzięki zawartości witamin oraz potasu i magnezu, zwalcza skurcze mięśni w ciąży, pomaga na poranne mdłości, oraz świetnie nawadnia cały organizm.

Jakich owoców nie wolno jeść w ciąży?

Niektóre owoce w ciąży powinnaś spożywać z umiarem lub całkowicie z nich zrezygnować. Oto, na które z nich powinnaś uważać:

  • winogrona – zawierają bardzo dużo prostych węglowodanów, więc nie są zalecane w ciąży, szczególnie w cukrzycy ciążowej.
  • cytrusy – wyżej opisałam ich dobroczynne właściwości. Cytrusy w ciąży są polecane, ale uważaj, aby nie przesadzić z ilością, bowiem mogą uczulać.
  • truskawki – podobnie do cytrusów mogą wywołać reakcję alergiczną.
ikona podziel się Przekaż dalej