Grzyby w ciąży – właściwości

Powszechnie panująca opinia na temat grzybów głosi o tym, że są one zupełnie bezwartościowym dodatkiem kulinarnym. Nic bardziej mylnego! Grzyby leśne są cennym źródłem wielu minerałów, między innymi magnezu, cynku, miedzi selenu oraz witamin, takich jak witaminy z grupy B oraz witamina C.

Ponadto, znajdziemy w nich duże pokłady antyoksydantów, których zadaniem jest powstrzymanie procesów starzenia się organizmu, utleniania tkanek oraz powstawania zmian nowotworowych. To między innymi z tego powodu z grzybów i produkowane są preparaty dla osób chorych onkologicznie. Polisacharydy wchodzące w skład grzybów stymulują bowiem odpowiedź immunologiczną organizmu. Grzyby, z uwagi na wysoką zawartość wspomnianych antyoksydantów, charakteryzuje również potencjał przeciwmiażdżycowy. Ponadto, niektóre gatunki, jak na przykład boczniaki, mogą pomóc w zmniejszeniu poziomu lipidów we krwi.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin z grupy B, wśród których wymienić można tiaminę (witamina B1), ryboflawinę (witamina B2), niacynę (witamina B3) oraz kwas pantotenowy (witamina B5). Są one niezbędne dla prawidłowej pracy ośrodkowego układu nerwowego zarówno Twojego, jak i rozwijającego się płodu.

Dodatkowo, grzyby stanowią źródło witaminy D3 (cholekalcyferolu), niezbędnej dla prawidłowego przyswajania wapnia z pożywienia, co w efekcie chroni nasze kości. Jest to również substancja wspierająca odporność, dlatego powinniśmy przykładać dużą wagę do tego, aby dostarczać odpowiednie jej ilości z pożywienia oraz z ekspozycji na światło słoneczne, dzięki której dochodzi do endogennej syntezy witaminy D3. Szczególnie tyczy się to okresu ciąży, kiedy układ odpornościowy jest osłabiony.

Jedząc grzyby, przyswoisz również żelazo, którego jony budują cząsteczki hemoglobiny. Jest to niewątpliwa zaleta, ponieważ ciężarne są z reguły narażone na niedobory tego składnika, zwłaszcza w drugim trymestrze ciąży. Spożywanie grzybów może zatem wspomóc Cię w walce z anemią i niedotlenieniem komórek organizmu. Bogatym źródłem żelaza są między innymi kurki, czyli pieprznik jadalny.

Część grzybów, na przykład boczniaki, pieczarki, grzyby mun, oraz grzyby portobello obfitują w fosfor, który jest ważnym minerałem z utrzymaniu zdrowych i mocnych kości i zębów. Zawierają również potas, który wspomaga procesy utrzymania równowagi płynów w organizmie, pozytywnie wpływa na kontrolę ciśnienia krwi oraz zwiększa efektywność pracy mięśni.

Jak widzisz grzyby oferują nam nie tylko swoje walory smakowe, ale również bogactwo makro- oraz mikroelementów. Spożywanie ich w ciąży może uchronić Cię przed takimi nieprawidłowościami, jak awitaminoza, zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi, czy niedokrwistość. Pamiętaj jednak, że to jedynie dodatek dietetyczny i nie powinien stanowić podstawy Twojej diety. Wszelkie niedobory powinny być korygowane pod okiem lekarza prowadzącego Twoją ciążę.

Surowe pieczarki w ciąży

Jeżeli zastanawiasz się, czy w ciąży możesz jeść surowe pieczarki, odpowiedź jest twierdząca, natomiast nie zalecam takiego postępowania. Wynika to z faktu, że każdy produkt, którego nie poddamy obróbce termicznej przed spożyciem stanowi potencjalne źródło chorobotwórczych drobnoustrojów, które mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Bezpieczniej będzie zatem spożywać pieczarki smażone, czy pieczarki w occie. Zupa pieczarkowa również jest świetnym daniem, które z powodzeniem możesz spożywać będąc w ciąży.

Jeśli więc nadal zastanawiasz się, czy w ciąży można jeść pizzę z pieczarkami, odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca. Pieczarki po obróbce termicznej są bezpieczne do spożycia dla kobiet w ciąży.

Pieczarki w occie – czy można je jeść w ciąży?

Pieczarki w occie mogą być świetną przekąską, szczególnie kiedy dopadnie Cię zachcianka na coś kwaśnego. Grzyby marynowane w ciąży nie stanowią zagrożenia dla ciąży. Wybieraj takie, których baza została przygotowana z octu jabłkowego – jest to zdrowsze rozwiązanie. Pamiętaj jednak, że kwas octowy może podrażniać żołądek, dlatego nie zaleca się spożywania grzybów w occie w przypadku zgagi w ciąży, nadkwasoty oraz przy wrzodach żołądka.

Czy pieczarki są ciężkostrawne?

Pieczarki są uważane za łatwostrawne i dobrze tolerowane przez większość osób, w tym przez kobiety w ciąży. Są delikatne, zawierają niewiele kalorii i tłuszczu, a jednocześnie są bogate w błonnik, witaminy z grupy B (takie jak B2, B3, B5) oraz minerały, takie jak potas i fosfor.

Pamiętajmy jednak, że każdy organizm jest inny, i to, co jest bezpieczne dla większości matek, niekoniecznie będzie takie dla Ciebie. Jeśli zauważasz, że jedzenie pieczarek powoduje u Ciebie nietypowe reakcje ze strony układu pokarmowego lub alergie, wyklucz je ze swojej diety i skonsultuj się z lekarzem.

Kobieta w ciąży przygotowująca danie z dodatkiem pieczarek, a także pieczarki w ciąży bez tajemnic
Czy w czasie ciąży można jeść pieczarki i inne grzyby, czyli porady doświadczonej położnej na temat diety w ciąży

Suszone czy smażone grzyby w ciąży? Które wybrać?

Jak już wspomniałam, w ciąży zaleca się unikanie surowych lub niedogotowanych grzybów ze względu na potencjalne ryzyko zakażeń bakteryjnych lub pasożytniczych.

Jeśli chodzi o smażenie grzybów, jest to bezpieczna metoda przygotowania, ponieważ wysoka temperatura zabija potencjalne bakterie i mikroorganizmy, które mogą być obecne w grzybach. Smażone grzyby są pyszne i stanowią smaczną alternatywę w diecie. Pamiętaj jednak o zastosowaniu niewielkiej ilości oleju podczas smażenia, aby ograniczyć spożycie tłuszczu.

W przypadku suszonych grzybów ważne jest, aby odpowiednio przygotować je przed spożyciem. Suszone grzyby możesz zalać gorącą wodą i moczyć przez odpowiedni czas, aby nabrały miękkości. Na ich bazie możesz przygotować na przykład sos grzybowy lub krokiety z pieczarkami. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat diety w ciąży.

Pieczarki i karmienie piersią

Jedzenie pieczarek w czasie karmienia piersią jest ogólnie bezpieczne i korzystne dla większości matek. Pieczarki poddane obróbce termicznej stanowią zdrowy dodatek do diety i mogą dostarczyć wielu wartości odżywczych potrzebnych zarówno mamie, jak i dziecku.

Czy w ciąży można jeść krokiety z pieczarkami?

Oczywiście, że tak, pod warunkiem że są one odpowiednio przygotowane. Warto zatem pamiętać o kilku ważnych aspektach:

Świeżość i sposób obróbki

Upewnij się, że używasz świeżych pieczarek, następnie odpowiednio je umyj przed dalszą obróbką. Pieczarki powinny być starannie pokrojone, aby zapewnić ich równomierne gotowanie lub smażenie.

Obróbka termiczna

Pieczarki powinny być usmażone przed dodaniem ich do krokietów. Wysoka temperatura eliminuje potencjalne ryzyko związane z toksycznymi substancjami lub mikroorganizmami, które mogą bytować na powierzchni grzybów.

Źródło i higiena

Jeśli kupujesz krokiety z pieczarkami w sklepie lub garmażerii, upewnij się, że pochodzą one z zaufanego i bezpiecznego źródła. Wybieraj sprawdzonych producentów, którzy dbają o higienę i jakość przygotowywanych potraw.

Bibliografia:

  1. "Mushrooms: Cultivation, Antioxidant Properties and Health Benefits" - Autor: H. M. Ibrahim, wyd. Nova Science Publishers, 2015.
  2. "Pieczarki jadalne. Charakterystyka i wykorzystanie" J. Lenkiewicz, wyd. SGGW, Warszawa 2015.
  3. A mushroom diet reduced the risk of pregnancy-induced hypertension and macrosomia: a randomized clinical trial. L. Sun, Z. Niu, Food Nutr Res. 2020.
ikona podziel się Przekaż dalej