Odżywianie w czasie ciąży

Ciąża to szczególny okres, kiedy ciężarne mając na uwadze dobro swojego dziecka stale dokonują wyborów. Obszarem wyborów często jest jedzenie. I jest to jak najbardziej prawidłowa postawa. Wiadomym jest, że to, co spożywamy ma realny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. W przypadku kobiety ciężarnej dieta wpływa również na zdrowie rozwijającego się w macicy dziecka. Co więcej, duża różnorodność pokarmów spożywanych w czasie ciąży ma wpływ na kształtowanie się prawidłowych nawyków żywieniowych dziecka po urodzeniu.

Dieta powinna być racjonalna, pełnowartościowa, urozmaicona i zrównoważona. Istnieje niewielka część produktów, które jednak nie są zalecane kobietom w ciąży. Czy w diecie kobiety ciężarnej jest miejsce na różnego rodzaju sery, jak na przykład ser feta?

Ser feta – pochodzenie i właściwości

Ser feta to tradycyjny ser pochodzący z Grecji, o bardzo długiej historii produkcji. Feta to miękki, dojrzewający ser przechowywany w solance. Charakteryzuje się białym kolorem, słonym i pikantnym smakiem oraz strukturą, która pozwala na kruszenie go pomiędzy palcami. Jest źródłem białka, potasu, wapnia, magnezu, żelaza oraz witaminy B12. Wytwarzany jest albo wyłącznie z mleka owczego, albo z mleka owczego i domieszki mleka koziego. Od 2002 roku nazwa feta zarezerwowana jest wyłącznie dla sera, który wytwarzany jest w tradycyjny sposób na terenie Grecji.

Ser feta stał się popularnym produktem spożywczym i jest chętnie spożywany. W związku z dużym zainteresowaniem tym produktem, przemysł mleczarski zaczął produkcję serów typu feta. Produkty te posiadają zbliżony wygląd do oryginalnej fety, jednak różnią się od siebie. Sery typu feta produkowane są zazwyczaj z mleka krowiego. Posiadają zatem inny skład, smak oraz cechują się niższą ceną. Przykładem sera typu feta jest popularny w Polsce ser Favita.

Ser feta w ciąży - kontrowersje

Istnieją produkty, które spożywane w czasie ciąży wywoływać mogą kontrowersje. Dlaczego ser feta należy do tych produktów? Ponieważ ser ten, jako oryginalny ser grecki może być wytwarzany w dwóch formach: jako ser feta z mleka pasteryzowanego oraz z mleka niepasteryzowanego.

Czym jest pasteryzacja mleka? Jest to proces ogrzewania mleka do temperatury minimum 71 stopni Celsjusza przez co najmniej 15 sekund. Dzięki temu procesowi, spożycie mleka i jego produktów uznawane jest za bezpieczne. Pasteryzacja znacząco obniża liczbę drobnoustrojów, które naturalnie występują w mleku. Proces ten nie wpływa natomiast na obniżenie zawartości makroskładników oraz składników mineralnych, takich jak na przykład magnez, fosfor czy potas. Oprócz aspektu bezpieczeństwa, proces pasteryzacji przynosi dodatkową korzyść - wpływa na wydłużenie czasu przydatności mleka i jego produktów do spożycia.

Stosowanie pasteryzacji wpłynęło na poprawę wyników w walce z chorobami przenoszonymi drogą pokarmową. Zalecane jest zatem spożycie mleka pasteryzowanego, ponieważ mleko to jest bezpieczne do spożycia, a jednocześnie dostarcza potrzebne składniki odżywcze. Mleko niepasteryzowane natomiast oprócz składników odżywczych może zawierać drobnoustroje, które mogą być szkodliwe i chorobotwórcze. Dlatego spożywanie mleka niepasteryzowanego oraz jego przetworów nie jest zalecane kobietom w ciąży.

Jakie drobnoustroje mogą być niebezpieczne podczas ciąży?

W czasie ciąży nie powinno się spożywać produktów wytworzonych z mleka niepasteryzowanego. Zalecenia te powstały z konkretnego powodu. W mleku niepasteryzowanym znajdować się może między innymi bakteria z gatunku Listeria monocytogenes. Bakteria ta wywołuje chorobę zakaźną nazwaną listeriozą. Po spożyciu mleka niepasteryzowanego istnieje możliwość zakażenia się tą bakterią oraz zachorowanie na listeriozę.

Listerioza u kobiety ciężarnej zazwyczaj ma charakter grypopodobny (występują objawy takie jak: gorączka, zmęczenie oraz bóle mięśniowe). Wystąpić może także biegunka oraz wymioty. Objawy zazwyczaj pojawiają się kilka dni po zjedzeniu skażonego pokarmu. Choroba ta u osób w dobrym stanie zdrowia może także przebiegać zupełnie bezobjawowo.

Ciężarnka kobieta z sałatką, a także ser feta w ciąży i jak może wpływać na dziecko
Czy ser feta można jeść w ciąży i czy można bezpiecznie jest ser feta w ciąży

Większa zagrożenie niż dla przyszłej mamy, listeria stwarza dla rozwijającego się w niej płodu. Do zakażenia dziecka może dojść albo w czasie ciąży – kiedy bakterie przenikną do organizmu płodu poprzez łożysko, albo w czasie porodu - podczas przejścia dziecka przez kanał rodny. Listerioza może przyczyniać się do poronienia, zapalenia płuc, zapalenia mózgu lub zapalenia opon mózgowo - rdzeniowych u noworodka. Aby uniknąć konsekwencji zakażenia – najlepiej do niej nie dopuścić lub zminimalizować ryzyko zachorowania. Dlatego kobietom ciężarnym zaleca się spożywanie produktów wytworzonych wyłącznie z mleka pasteryzowanego. Sprawdź także ten artykuł: Wątróbka w ciąży – można jeść czy nie? Ekspertka wyjaśnia.

Bezpieczeństwo spożywania serów

Obecnie prawie wszystkie produkty mleczne, które kupić można w sklepach produkowane są z mleka pasteryzowanego. Najlepiej jednak zawsze upewnić się i przed kupnem po prostu przeczytać skład produktu znajdujący się na jego etykiecie. Jeśli produkt został wytworzony z mleka pasteryzowanego – nie ma przeciwwskazań do spożycia w czasie ciąży i produkt ten uznawany jest za bezpieczny. Wśród produktów z mleka pasteryzowanego należy uważać na jeden wyjątek – miękki ser pleśniowy, np. brie lub camembert. Sery te przez to, że są wilgotne - stwarzają dobre środowisko do namnażania się bakterii. Jeśli chcemy zjeść ser pleśniowy, najlepiej poddać go najpierw dodatkowej obróbce cieplnej w kuchni i w ten sposób zabić szkodliwe bakterie.

Cenionym za swoje właściwości hipoalergiczne jest ser kozi. Spora część osób z alergią na białko mleka krowiego jest zwolennikiem sera koziego, który jest po prostu dobrym zamiennikiem. Zaletą sera koziego jest także lekkostrawność, duża ilość białka, wapnia, a także witamin A, E oraz K. Ser kozi wytworzony z mleka pasteryzowanego jest jak najbardziej bezpiecznym produktem w czasie ciąży.

Materiały sponsorowane
Najczęściej wybierane ubrania ciążowe

Szukasz sprawdzonych i wygodnych ubrań ciążowych? Dobrze trafiłaś! Sprawdź najczęściej kupowane ubrania ciążowe przez nasze czytelniczki.

Przy zakupie nabiału należy uważać na produkty regionalne, które wytwarzane są w domach czy gospodarstwach. Nie mamy wtedy pewności, że produkt został wytworzony z mleka pasteryzowanego. Najlepiej byłoby nie spożywać takich produktów i zastąpić je serem, który oznakowany jest etykietą. Uważać należy na ser wędzony – na przykład oscypek, który mógł zostać wyprodukowany z mleka niepasteryzowanego. Ser wędzony nie jest także polecany w ciąży ze względu na zawartość nitrozoamin – związków organicznych, które są rakotwórcze. Nitrozoaminy występują ogólnie w produktach wędzonych, dlatego w czasie ciąży powinno się ich unikać.

Ostrożność należy zachować także wybierając dania w restauracjach – zawsze można poinformować pracowników restauracji, że jest się w ciąży. Obsługa powinna wtedy szczególnie zwrócić uwagę na serwowane dania.

Podsumowując - ser feta z mleka pasteryzowanego jest bezpieczny w ciąży. Ser typu feta, np. favita również jest bezpieczny. To samo dotyczy się innych serów, które zrobione zostały z mleka pasteryzowanego. Należy jednak uważać na sery pleśniowe oraz unikać produktów wędzonych.

Bibliografia

  1. Iwanowicz – Palus G., Bień A.: Edukacja przeporodowa. PZWL Wydawnictwo Lekarskie. Warszawa 2020
  2. Galińska E., Knap J., Stroczyńska – Sikorska M.: Listerioza – mało znana, niebezpieczna choroba zakaźna. Medycyna ogólna 2010
  3. Molenda J.: Listerioza – patogeneza, perspektywy bezpieczeństwa żywności. Medycyna Wet, 2009
  4. Feta PDO. Agriculture and rural development.
  5. Listeriosis and Pregnancy. Florida Department of Health.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100.0% czytelników artykuł okazał się być pomocny