Czy suplementy multiwitaminowe dla kobiet w ciąży to dobry wybór?

Lekarze zalecają, aby przyszłe mamy przebadały się pod kątem niedoborów substancji odżywczych. Wbrew obiegowej opinii nie wszystkie ciężarne muszą suplementować żelazo. Należy przy tym pamiętać, że zarówno niedobór, jak i nadmiar wywiera szkodliwy wpływ na organizm. W związku z tym warto sięgać po preparaty tylko z tymi substancjami, których podaż rzeczywiście jest niewystarczająca.

Suplementacja kwasu foliowego w ciąży - dlaczego jest ważna?

Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca suplementację witaminy B9. Kwas foliowy pomaga w prawidłowej syntezie aminokwasów, białek i kwasów nukleinowych. Ponadto odpowiada za podziały komórkowe i wzrost płodu. Wspiera syntezę krwi i prawidłowy rozwój układu nerwowego u dziecka.  Wprawdzie witamina B9 występuje w wielu produktach spożywczych, ale w ciąży wzrasta na nią zapotrzebowanie. Wśród artykułów zasobnych w kwas foliowy wymienia się brukselkę, kapustę, fasolę, buraki, pomidory, jaja i mięso. Niedostateczna podaż kwasu foliowego niesie poważne konsekwencje. Zauważono, że zaburza podziały komórkowe, zwiększa ryzyko poronień, wystąpienia wad cewy nerwowej i niskiej masy urodzeniowej. 

Szczegółowe informacje znajdziesz na stronie: https://auraherbals.pl/produkty/dla-kobiet-w-ciazy/

Zalecane dzienne spożycie kwasu foliowego

W przypadku kobiet zdrowych, które nie zmagają się z niedoborem kwasu foliowego i nie są obciążone czynnikami ryzyka, zaleca się przyjmowanie witaminy B9 w następujących ilościach:

  • 0,4 mg/dobę - panie w wieku rozrodczym,
  • 0,4-0,8 mg/dobę - panie w I trymestrze ciąży,
  • 0,6-0,8 mg/dobę - panie w II i III trymestrze ciąży.

Czy suplementować witaminę D w ciąży?

Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zwraca także uwagę na suplementację witaminy D przez kobiety w ciąży. Wprawdzie ludzki organizm potrafi ją wytwarzać, ale potrzebuje do tego odpowiedniej ekspozycji skóry na promienie UV. W rezultacie syntetyzuje witaminę D tylko od połowy kwietnia do połowy września. Aby pokryć zapotrzebowanie na ten składnik, zaleca się spożywanie tłustych ryb morskich. Niestety, w Polsce niewiele osób konsumuje je wystarczająco często. W rezultacie część ludzi boryka się z niedoborem witaminy D. Mając to na uwadze, lekarze zalecają jej suplementację.

Jakie skutki niesie niedobór witaminy D w ciąży?

Kobiety w ciąży w sposób szczególny powinny zadbać o odpowiednie spożycie witaminy D. Pełni ona wiele istotnych funkcji, w tym uczestniczy w procesie mineralizacji kości, gdyż reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową. Zapewnia również właściwą pracę układu mięśniowego, nerwowego, odpornościowego i hormonalnego. Wśród potencjalnych skutków niedoboru witaminy D u kobiet w ciąży wymienia się:

  • nieprawidłowy wzrost płodu,
  • cukrzycę ciążową,
  • niską masę urodzeniową dziecka,
  • krzywicę u dziecka,
  • astmę u dziecka. 

Przed rozpoczęciem suplementacji witaminy D zaleca się określenie jej stężenia we krwi. Na podstawie uzyskanych wyników badań lekarz dobierze odpowiednią ilość tego składnika dla przyszłej mamy. 

Co suplementować w ciąży poza kwasem foliowym i witaminą D?

Poza tym Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników rekomenduje ciężarnym suplementację:

  • kwasów omega-3,
  • żelaza (suplementacja uzależniona od wyników morfologii - ilości żelaza i ferrytyny),
  • jodu.

Przed rozpoczęciem suplementacji należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę.

ikona podziel się Przekaż dalej