Warzywa i owoce w trakcie ciąży

Warzywa i owoce są niezbędnymi produktami spożywczymi w diecie każdego człowieka, a tym bardziej w okresie ciąży. Są źródłem witamin i składników mineralnych, których w trakcie ciąży potrzebujemy jeszcze bardziej niż poza nią, z powodu zwiększonego zapotrzebowania.

Owoce są znacznie zdrowszym zamiennikiem słodyczy. Dzięki jedzeniu owoców na rzecz słodyczy nie tylko dbamy o dostarczenie witamin, ale mamy także większą kontrolę nad przyrostem masy ciała. W codziennej diecie dobrze byłoby uwzględniać 300 gramów owoców w I trymestrze ciąży, a w II oraz III trymestrze – 400 gramów.

Najlepiej spożywać warzywa i owoce w ciąży z własnego ogródka, jednak nie oszukujmy się - taką możliwość ma niewiele osób. Dobrze jest zatem wybierać ekologiczne warzywa i owoce, od lokalnych dostawców – wtedy istnieje największa szansa na to, że produkty te są świeże, a przy ich produkcji nie stosowano sztucznych nawozów. Niezależnie od tego skąd pochodzą warzywa i owoce, zawsze należy je dokładnie umyć.

Czy można jeść truskawki w ciąży?

Jak najbardziej można jeść truskawki w ciąży. W trakcie ciąży powinniśmy odżywiać się jak najbardziej różnorodnie, co wpływa korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Urozmaicona dieta w trakcie ciąży wpływa również na wczesne kształtowanie się późniejszych prawidłowych nawyków żywieniowych u dziecka.  

Jeśli będąc w ciąży, słyszysz od kogoś, że owoców tych nie można jeść, to zapytaj: Właściwie dlaczego nie można jeść truskawek w ciąży? Według aktualnej wiedzy owoce i warzywa nie są produktami zabronionymi w okresie ciąży.

Alergia na truskawki w ciąży

Jedzenie truskawek w okresie ciąży bywa odradzane ze względu na to, że niektóre osoby mają dosyć silną alergię na te owoce. Oczywiście, jeśli jesteśmy uczuleni na dany produkt – należy unikać jego spożywania zarówno w okresie ciąży, jak i poza nim.

Alergie pokarmowe dotykają coraz większą ilość osób. Jednak nie powinno się zapobiegawczo unikać produktów z powodu obawy przed wystąpieniem reakcji alergicznej. Unikanie spożywania produktów alergizujących powinno mieć miejsce tylko wtedy, kiedy faktycznie mamy alergię. Ponadto, profilaktyczne unikanie spożywania produktów, które posiadają alergeny nie zmniejsza ryzyka rozwoju chorób atopowych u dziecka. Urozmaicona dieta jest bardzo ważnym elementem wpływającym na stan naszej flory jelitowej, która ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Uczulenie na truskawki spowodowane jest nieprawidłową reakcją organizmu na niektóre białka, które znajdują się w truskawkach. Alergie pokarmowe najczęściej objawiają się jako mrowienie lub swędzenie w jamie ustnej. Pojawić się może także obrzęk języka, gardła lub warg. W przypadku silnej alergii dochodzić może do trudności w oddychaniu. Wyżej wymienione objawy alergii pojawiają się zazwyczaj w ciągu kilku minut od spożycia produktu. Innymi objawami mogą być również wysypka, bóle brzucha, nudności i wymioty lub biegunka.

W przypadku posiadania alergii pokarmowej – zaleca się stosowanie diety eliminacyjnej, czyli wyeliminowanie produktów, na które jesteśmy uczuleni. W przypadku alergii na truskawki – czasami konieczne jest wyeliminowanie także produktów, które mogą zawierać truskawki. Uczulać może zatem także sok, w którego składzie znajdują się truskawki, ciasto z ich dodatkiem czy koktajl truskawkowy.

Właściwości truskawek

Truskawki posiadają właściwości antyoksydacyjne. Są bardzo dobrym źródłem witaminy C, są także źródłem błonnika. Truskawki bogate są w minerały takie jak potas, mangan oraz foliany, które są szczególnie cenne w okresie ciąży, ponieważ mają wpływ na rozwój układu nerwowego u płodu. Kolejną zaletą tych owoców jest ich dosyć niska kaloryczność. W 100 gramach truskawek znajduje się około 30 kcal.

Truskawki są bardzo cennym produktem spożywczym dla naszych żył, które w okresie ciąży są szczególnie obciążone ze względu na zmiany zachodzące w organizmie. Ze względu na wzrost stężenia progesteronu w trakcie ciąży dochodzi do zmniejszenia napięcia mięśni gładkich, zmniejszenia oporu ścian żył, przez co stają się bardziej podatne na rozciąganie. Jaki wpływ na naczynia krwionośne mają truskawki? Owoce te zawierają dużą ilość witaminy C, która wpływa korzystnie na strukturę naczyń krwionośnych. Truskawki zawierają także dużą ilość hesperdyny, której to przypisuje się działanie uszczelniające naczynia krwionośne. Hesperdyna jest wykorzystywana w leczeniu niewydolności żylnej, w leczeniu hemoroidów oraz owrzodzeń żylnych nóg.

Mycie owoców i warzyw

Warzywa i owoce są cennymi produktami, które powinny być spożywane przez nas codziennie. Kobietom w ciąży zwraca się szczególną uwagę na to, aby warzywa i owoce były dokładnie myte przed zjedzeniem. Zalecenia te mają na celu zmniejszenie ryzyka zachorowanie na toksoplazmozę. Toksoplazmoza to choroba pasożytnicza, która w okresie ciąży jest niebezpieczna ze względu na ryzyko zachorowania płodu i wynikających z tego konsekwencji.

Toksoplazmoza wywołana jest przez pierwotniaka, który do naszego organizmu dostać się może wraz ze zjedzeniem surowego mięsa, które zawiera cysty tego pierwotniaka lub wraz ze zjedzeniem nieumytych owoców lub warzyw, które były zanieczyszczone odchodami zakażonego toksoplazmozą kota.

Zachorowania na toksoplazmozę w trakcie ciąży jest niebezpieczne, gdyż dojść może do przezłożyskowego zakażenia płodu. Dla samej kobiety ciężarnej toksoplazmoza nie stanowi dużego zagrożenia, a choroba przebiega zazwyczaj bezobjawowo. Jednak choroba ta jest groźna dla rozwijającego się płodu. W zależności od trymestru, w którym dojdzie do zakażenia, dojść może do poronienia, do wad w obrębie narządu wzroku czy do zmian w obrębie mózgu.

Kobieta w zaawansowanej ciąży z miską truskawek, a także truskawki w ciąży bez tajemnic
Czy w ciąży można jeść truskawki, czyli porady położnej na temat diety ciężarnej

Aby zapobiec zachorowania na toksoplazmozę, zaleca się przestrzegania zasad, jakimi są: dokładne mycie warzyw i owoców, niespożywanie surowego mięsa oraz dokładne mycie sztućców, noży i desek do krojenia, które miały styczność z surowym mięsem oraz z niemytymi owocami i warzywami. Dodatkowo, podczas wykonywania prac w ogródku należy używać rękawic ochronnych.

Mycie warzyw i owoców powinno być dokładne, aby pozbyć się szkodliwych bakterii i pestycydów. Mycie miękkich i delikatnych owoców polega na ich opłukaniu pod strumieniem bieżącej wody. Twardsze owoce zaleca się zanurzyć i moczyć kilka minut w wodzie. Jeśli chcielibyśmy pozbyć się pestycydów, które mogą być obecne na owocach, musielibyśmy je zanurzyć w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Natomiast cytrusy najlepiej opłukać wrzącą wodą.

Jakie owoce można jeść w ciąży?

Najlepszym wyborem wydają się być owoce sezonowe. Dobrze jest wybierać również owoce bogate w błonnik pokarmowy, który jest pomocy w łagodzeniu częstych dolegliwości ciążowych, jakimi są zaparcia.

Dobrym wyborem są wszystkie owoce, które zawierają dużą ilość witaminy C. W tę witaminę bogate są owoce takie jak: maliny, jagody, borówki, agrest czy też kiwi w ciąży. Witamina C oprócz dobrego wypływu na naczynia krwionośne, korzystnie wpływa również na wchłanianie żelaza. Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat witamin w ciąży, przeczytaj ten artykuł: witaminy w ciąży.

Mity związane z jedzeniem truskawek w ciąży

Okres ciąży i laktacji bywa okresem, w którym osoby wokół nas, chcąc z reguły dla nas jak najlepiej, udzielają rad, które bardzo często są nieprawdziwe. Dlaczego nie można jeść truskawek w ciąży i w czasie karmienia piersią? Nie wiem czy o tym słyszałaś, ale istnieje pewien mit, który mówi o tym, że pestki od truskawek zatykają kanaliki mleczne. Oczywiście nie jest to prawda, gdyż truskawki nie trafiają prosto do piersi, tylko do żołądka, a mleko mamy powstaje ze składników dostarczanych z krwi oraz limfy.

Kolejnym mitem jest stwierdzenie, że jedzenie truskawek w ciąży jest przyczyną „znamion truskawkowych”. Potocznie nazywane „znamiona truskawkowe” to tak naprawdę naczyniaki, czyli powiększone naczynia krwionośne, które występują u niektórych noworodków po porodzie. Zmiany te nie mają jednak nic wspólnego z jedzeniem truskawek. Są guzami łagodnymi i występują nawet u 10% dzieci. W większości przypadków znikają po upływie kilku miesięcy, w niektórych przypadkach mogą wymagać leczenia.

Zatem czy można jeść truskawki w każdej formie w czasie ciąży? Tak, jeśli zjedzenie truskawek nie wywołuje objawów alergii - truskawki można jak najbardziej jeść, w każdej formie. Poza sezonem najlepiej wybierać mrożone truskawki.

Bibliografia:

  1. https://www.mp.pl/pacjent/okulistyka/chorobyoczu/chorobypowiekiukladulzowego/97256,znamie-truskawkowe-naczyniak-powieki
ikona podziel się Przekaż dalej