Logo serwisu: Spokojnie o ciąży
Menu
  • Kalendarz ciąży
    • I trymestr
    • 1 miesiąc ciąży
    • 2 miesiąc ciąży
    • 3 miesiąc ciąży
    • II trymestr
    • 6 miesiąc ciąży
    • 4 miesiąc ciąży
    • 5 miesiąc ciąży
    • III trymestr
    • 8 miesiąc ciąży
    • 7 miesiąc ciąży
    • 9 miesiąc ciąży
    • Ciąża tydzień po tygodniu
  • Zdrowie ciężarnej
    • Badania w ciąży
    • Kalendarz badań
    • Badania prenatalne
    • Inne badania w ciąży
    • Badania USG
    • Badania moczu
    • Badania krwi
    • Dolegliwości i choroby w ciąży
    • Choroby w ciąży
    • Dolegliwości ciążowe
    • Cukrzyca ciążowa
    • Bóle w ciąży
    • Rozstępy w ciąży
    • Typowe problemy w ciąży
    • Leki i suplementy
    • Leki
    • Witaminy
    • Antybiotyki
    • Leki przeciwbólowe
    • Dieta ciężarnej
    • Co można jeść?
    • Porady dietetyczne
    • Jak jeść zdrowo w ciąży?
    • Czego nie jeść?
    • Dieta karmiącej piersią
  • Pytania do położnej
    • Starania o dziecko
    • Problemy z zajściem w ciążę
    • Początek ciąży
    • Okres a ciąża
    • Antykoncepcja
    • Poród i połóg
    • Przygotowanie do porodu
    • Rodzaje porodów
    • Poród bez tajemnic
    • Problemy po porodzie
    • Pierwsze tygodnie po porodzie
    • Prawo i przepisy a ciąża
    • Zwolnienia i urlop macierzyński
    • Praca a ciąża
    • Kosmetyki i lifestyle
        • Czas wolny
        • Akcesoria i kosmetyki
        • Aktywność fizyczna w ciąży
        • Moda dla kobiet w ciąży
          • Moje konto
          Facebook
          Szukaj
          • Spokojnie o ciąży
          • Dieta w ciąży
          • Wątróbka w ciąży – jeść czy nie

          Wątróbka w ciąży – można jeść czy nie? Ekspertka wyjaśnia

          Kobieta w ciąży gotująca obiad.
          Czy można jeść wątróbkę w ciąży i na co może wpłynąć wątróbka w ciąży
          Opublikowano: 01.12.2023Autor: Dominika SkupieńUdostępnij

          Ciąża to bez wątpienia wyjątkowy okres w życiu każdej kobiety. Przyszła mama już od momentu ujrzenia dwóch kresek na teście ciążowym stara się robić wszystko, aby umożliwić maleństwu jak najlepszy start. Dlatego zazwyczaj już w I trymestrze w głowie kobiety zaczynają pojawiać się różne myśli i odczucia odnośnie zmiany stylu dotychczasowego życia. Na pierwszy plan wysuwa się najczęściej jedzenie – czyli jaka powinna być dieta przyszłej mamy? Czy istnieją produkty zakazane? Od dłuższego czasu wątróbka oraz inne podroby budzą kontrowersje nawet w środowisku medycznym, gdzie zdania na ten temat są podzielone. Część lekarzy zaleca jej spożywanie w celu zapobiegania anemii u ciężarnej, jednak badania ostatnich lat jasno dowodzą, że jej nadmiar może być bardzo szkodliwy dla rozwijającego się w łonie matki maleństwa.

          Z tego artykułu dowiesz się:

          1. Dieta w ciąży
          2. Wątróbka w ciąży – czy słusznie budzi wątpliwości?
          3. Niedobór witaminy A
          4. Warzywa – bezpieczne źródło witaminy A
          5. Wątróbka a karmienie piersią

          Dieta w ciąży

          Odpowiednio zbilansowana dieta kobiety ciężarnej ma niezwykle istotny wpływ na zdrowie jej dziecka. Dotyczy to nie tylko okresu płodowego, ale również dzieciństwa oraz dorosłości. Do najistotniejszych składników w diecie ciężarnej należą:

          • Kwas foliowy – jest jedną z najważniejszych witamin I trymestru ciąży, choć powinien być suplementowany już przed poczęciem. Ma działanie krwiotwórcze oraz zapobiega wadom cewy nerwowej. Jego źródłem są wszystkie zielone warzywa liściaste.
          • Witamina D – odpowiada za prawidłowe wchłanianie wapnia i rozwój układu kostnego. Jej wytwarzanie w organizmie odbywa się pod wpływem promieni słonecznych, dlatego płód nie jest w stanie samodzielnie jej zsyntetyzować – jest całkowicie uzależniony od jej stężenia w organizmie matki.
          • Jod – jest niezbędny do zachowania prawidłowych funkcji życiowych organizmu, bierze udział w produkcji hormonów tarczycy. Tyroksyna i trójjodotyronina odpowiadają za rozwój układu nerwowego i funkcjonowanie mózgu, ale również regulują metabolizm, procesy wzrostu, dojrzewanie, układ mięśniowy oraz krążenia. Źródła jodu: wzbogacona jodem sól kuchenna, ryby morskie oraz niektóre wody mineralne.
          • Kwasy omega-3 – odpowiadają za budowę nowych tkanek zarówno w organizmie matki jak i dziecka. Wpływają na rozwój Ośrodkowego Układu Nerwowego oraz narządu wzroku u płodu oraz wykazują działanie przeciwzapalne. Zmniejszają ryzyko porodu przedwczesnego i depresji poporodowej u matki. Produkty bogate w kwasy omega-3 to: tłuste ryby (łosoś, makrela, śledź), orzechy włoskie, migdały, olej rzepakowy oraz lniany.
          • Żelazo – niezbędne do produkcji hemoglobiny, odpowiada za rozwój układu odpornościowego u płodu i prawidłowy wzrost. Źródłem żelaza mogą być zarówno produkty roślinne (szpinak, natka pietruszki, rośliny strączkowe) jak i zwierzęce (wołowina, wieprzowina, cielęcina, drób, ryby oraz jaja). Przyswajalność żelaza jest wyższa z produktów zwierzęcych, dodatkowo można ją zwiększyć dodając do posiłku produkty bogate w witaminę C – np. dodając sok z cytryny do mięsa.

          Wątróbka w ciąży – czy słusznie budzi wątpliwości?

          Wątróbka jest jednym z najczęściej przyrządzanych podrobów – zarówno smażona wątróbka podawana z cebulą jak i duszona oraz grillowana ma grono swych miłośników w całej Europie. Nie bez powodu – jedzenie jej dostarcza nam mnóstwo wartości odżywczych. Wątróbka wieprzowa zawiera duże ilości witamin zarówno z grupy B jak i A,D i K oraz łatwo przyswajalne żelazo – przez co zalecana jest przede wszystkim osobom chorującym na anemie i niedobory witaminowe. Wątróbka wieprzowa posiada wyraźniejszą strukturę, dlatego to wątróbka drobiowa uchodzi za najsmaczniejszą, niestety charakteryzuje się wysoką zawartością cholesterolu przez co nie każdemu służy.

          Główne zalety spożywania wątróbki:

          • wspomaga widzenie, zapobiega infekcjom narządu wzroku oraz zmniejsza ryzyko chorób np. zaćmy,
          • wspiera układ odpornościowy
          • działa przeciwnowotworowo,
          • wspomaga trawienie,
          • poprawia jakość snu, działa antystresowo,
          • wspiera kondycję włosów skóry i paznokci,
          • wspomaga pamięć.

          Analizując wartości odżywcze wątróbki oraz zalety jej spożywania wydawać by się mogło, że jest to pokarm idealny i przyszłe mamy jak najbardziej powinny go spożywać, zwłaszcza z uwagi na wysoki poziom żelaza, którego często im brakuje. Jednak stanowisko lekarskie jest całkowicie odmienne a wątróbka w ciąży jest niezalecana, a nawet zakazana. Wynika to z wysokiej zawartości witaminy A, której nadmiar może działać toksycznie na rozwijający się w macicy płód. Przedawkowanie witaminy A może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem poronienia w I trymestrze ciąży oraz wystąpieniem wad wrodzonych na etapie dalszego rozwoju wewnątrzmacicznego dziecka.

          Znane powiedzenie – „dawka czyni truciznę” i w tym przypadku znajduje potwierdzenie.  Dla porównania – dzienne zapotrzebowanie na witaminę A w ciąży wynosi około 750 µg, natomiast jej dawka w wątróbce to nawet 3 000 µg (na 100g produktu) – czyli ponad trzykrotnie więcej. Sprawę dodatkowo komplikuje fakt, że „A” należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego kumuluje się w tkankach organizmu a wydalenie jej nadmiaru z moczem jest niemożliwe.

          Przedawkowanie witaminy A może wiązać się także z przykrymi dolegliwościami u ciężarnej, są to np.:

          • drażliwość,
          • ból głowy,
          • ból mięśni,
          • nudności.

          Nie należy jednak popadać w skrajności – jeśli wątróbka drobiowa była Twoją ciążową zachcianką i zdarzyło Ci się ją zjeść raz lub nawet kilka razy w większych odstępach czasu to bez obaw, najprawdopodobniej nie zaszkodziła ona Twojemu dziecku. Miej jednak na uwadze istniejące ryzyko i nie lekceważ go. Największe niebezpieczeństwo wynika z jedzenia wątróbki codziennie lub bardzo często, kiedy witamina A kumuluje się w organizmie. Zachcianki na konkretne produkty bywają oznaką niedoborów, w przypadku ciągłej chęci na zjedzenie wątróbki może warto byłoby przyjrzeć się stężeniu żelaza w organizmie. Jeśli ten temat jest Ci bliski możesz poruszyć go na najbliższej wizycie u położnej lub lekarza prowadzącego.

          Niedobór witaminy A

          Wiadomo już, że nadmiar witaminy A może okazać się szkodliwy, co w takim razie z niedoborem? Prawidłowy poziom witaminy A jest niezbędny dla rozwoju ciąży – wpływa na rozwój wielu narządów – m.in narządu wzroku, układu szkieletowego oraz odpornościowego, dlatego nie powinno się unikać ich dostarczania w pożywieniu.

          Problem niewystarczającego stężenia witaminy A dotyczy zazwyczaj krajów słabiej rozwiniętych, w populacji polskiej praktycznie on nie występuje. Jednak warto znać objawy sugerujące ewentualny niedobór:

          • pogorszenie widzenia,
          • suchość skóry i oczu,
          • osłabienie kondycji włosów i paznokci,
          • spadek odporności,
          • trądzik.
          Wątróbka drobiowa na talerzu
          Czy można jeść wątróbkę będąc w ciąży i czy wątróbka w ciąży może mieć negatywny wpływ na dziecko

          Pamiętaj! Żadnych niedoborów nie można zdiagnozować wyłącznie na podstawie objawów – tym bardziej w ciąży! W przypadku ich podejrzenia należy skonsultować się z lekarzem lub położną prowadzącą ciążę. Tylko badania laboratoryjne określające stężenie witaminy A w surowicy krwi dają wiarygodny obraz stanu zdrowia.

          Warzywa – bezpieczne źródło witaminy A

          W okresie ciąży zaleca się przyswajanie dziennej dawki witaminy A przede wszystkim z warzyw. Zawarta w nich witamina A występuje w formie prowitaminy, czyli beta-karotenu. Jaka jest różnica? Spożywając obecny w produktach pochodzenia zwierzęcego retinol, dostarczamy gotową formę witaminy A w dawce, która jest zawarta w danym pokarmie. Natomiast w przypadku jedzenia warzyw bogatych w karotenoidy to nasz organizm sam wytwarza sobie witaminę A w ilości, która jest mu akurat potrzebna do wyrównania niedoboru. To oznacza, że nie ma ryzyka przedawkowania witaminy i nie należy obawiać się spożywania warzyw i owoców wysyconych tą prowitaminą.

          Wykaz warzyw o najwyższej zawartości beta-karotenu
          WarzywoZawartość β-Karotenu na 100g produktu
          Marchewka9938 µg
          Jarmuż5350 µg
          Szpinak4243 µg
          Papryka czerwona3165 µg
          Sałata1153 µg
          Por885 µg
          Kapusta pekińska840 µg
          Pomidor640 µg

          Źródło: Kunachowicz H. i wsp. Tabele składu wartości odżywczej żywności. Wyd Lekarskie PZWL, Warszawa 2017

          Wątróbka a karmienie piersią

          Wiele kobiet zadaje sobie pytanie – czy można jeść wątróbkę przy karmieniu piersią, skoro w ciąży jest niezalecana? Jeśli jesteś miłośniczką wątróbki to odpowiedź z pewnością Cię ucieszy. Nie ma żadnych dowodów, aby jedzenie podrobów zwierzęcych przez matkę karmiącą było szkodliwe dla noworodka.

          Jednak smażona wątróbka w dzień wyjścia ze szpitala może nie być najlepszych pomysłem z uwagi na ciężkostrawność – może niekorzystnie wpłynąć na samopoczucie matki po porodzie (wzdęcia, zaparcia). Stąd wynika szpitalne zalecenie stosowania diety lekkostrawnej we wczesnym połogu. Nie ma konieczności przestrzegania żadnych diet eliminacyjnych z uwagi na ryzyko kolki czy alergii u dziecka. Pokarm zjadany przez kobietę nie przechodzi do jej mleka - mleko kobiece powstaje na bazie składników odżywczych obecnych we krwi matki, wyłapywanych przez pęcherzyki mleczne, dlatego mama nie powinna się obawiać jedzenia ulubionych potraw.

          Bibliografia:

          • Bastos Maia S., Rolland Souza AS., Costa Caminha MF. I wsp. Vitamin A and Pregnancy: A Narrative Review. Nutrients. 2019 Mar 22;11(3):681. doi: 10.3390/nu11030681. PMID: 30909386; PMCID: PMC6470929.
          • McEldrew EP., Lopez MJ., Milstein H. Vitamin A. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–. PMID: 29493984.
          • https://drhealthbenefits.com/food-bevarages/meats/benefits-of-chicken-liver
          • Pietkiewicz, Nehring-Gugulska M., Żukowska-Rubik M. Karmienie piersią w teorii i praktyce. Medycyna Praktyczna 2017.
          Czytaj także:
          • Pyralgina w ciąży – czy jest bezpieczna? Wyjaśniamy
          • Kiedy widać ciążę na USG? Specjalistka wyjaśnia terminy
          • Antygen HBs w ciąży - co to za badanie i kiedy je wykonać?
          • Lody w ciąży. Czy można je spożywać bezpiecznie lody w ciąży?
          • Gaviscon w ciąży – czy można go bezpiecznie stosować?
          • Jakie ćwiczenia na piłce w ciąży warto wykonywać? Wyjaśniamy
          • Jakie krople do nosa w ciąży? Które preparaty są dozwolone?
          • Arbuz w ciąży – czy kobiety mogą go jeść? Położna wyjaśnia
          • Kiwi w ciąży – jeden z najzdrowszych owoców dla ciężarnej
          • Pieczarki w ciąży - czy można je bezpiecznie jeść w ciąży?
          • Grejpfrut w ciąży – czy można jeść? Co z innymi cytrusami?
          • Czy lek Monural jest bezpieczny w ciąży?

            Spokojnie o ciąży
            • Grupa KB.pl - informacje
            • Kontakt
            • Reklama
            • Załóż konto
            • Logowanie
            • Facebook
            Mapa strony
            • Aktualności
            • Artykuły
            • Tagi
            • Autorzy
            Inne serwisy Grupy KB.pl
            • KB.pl
            • Fajny Ogród
            • Fajny Zwierzak
            • Ania radzi
            • Kroniki Dziejów
            • Fajne Gotowanie
            Informacje prawne
            • Regulamin
            • Polityka prywatnosci i cookies
            • Regulamin DSA
            • Zaufani partnerzy
            © 2023-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.