Logo serwisu: Spokojnie o ciąży
Menu
  • Kalendarz ciąży
    • I trymestr
    • 1 miesiąc ciąży
    • 2 miesiąc ciąży
    • 3 miesiąc ciąży
    • II trymestr
    • 6 miesiąc ciąży
    • 4 miesiąc ciąży
    • 5 miesiąc ciąży
    • III trymestr
    • 8 miesiąc ciąży
    • 7 miesiąc ciąży
    • 9 miesiąc ciąży
    • Ciąża tydzień po tygodniu
  • Zdrowie ciężarnej
    • Badania w ciąży
    • Kalendarz badań
    • Badania prenatalne
    • Inne badania w ciąży
    • Badania USG
    • Badania moczu
    • Badania krwi
    • Dolegliwości i choroby w ciąży
    • Choroby w ciąży
    • Dolegliwości ciążowe
    • Cukrzyca ciążowa
    • Bóle w ciąży
    • Rozstępy w ciąży
    • Typowe problemy w ciąży
    • Leki i suplementy
    • Leki
    • Witaminy
    • Antybiotyki
    • Leki przeciwbólowe
    • Dieta ciężarnej
    • Co można jeść?
    • Porady dietetyczne
    • Jak jeść zdrowo w ciąży?
    • Czego nie jeść?
    • Dieta karmiącej piersią
  • Pytania do położnej
    • Starania o dziecko
    • Problemy z zajściem w ciążę
    • Początek ciąży
    • Okres a ciąża
    • Antykoncepcja
    • Poród i połóg
    • Przygotowanie do porodu
    • Rodzaje porodów
    • Poród bez tajemnic
    • Problemy po porodzie
    • Pierwsze tygodnie po porodzie
    • Prawo i przepisy a ciąża
    • Zwolnienia i urlop macierzyński
    • Praca a ciąża
    • Kosmetyki i lifestyle
        • Czas wolny
        • Akcesoria i kosmetyki
        • Aktywność fizyczna w ciąży
        • Moda dla kobiet w ciąży
          • Moje konto
          Facebook
          Szukaj
          • Spokojnie o ciąży
          • Dolegliwości i choroby
          • Zatrucie pokarmowe a bezpieczeństwo w ciąży

          Zatrucie pokarmowe w ciąży a bezpieczeństwo ciąży

          Ciężarna z bólem brzucha
          Zatrucie pokarmowe w ciąży - co robić, kiedy wystąpi, fot. Prostock-studio
          Opublikowano: 19.03.2024Autor: Paulina AmbroziakUdostępnij

          Zatrucie pokarmowe w ciąży nie różni się specjalnie od zatrucia przeciętnej osoby. Zakażenie daje najczęściej takie objawy zatrucia, jak wymioty i biegunka, jednak nie wszystkie leki na zatrucie pokarmowe w ciąży mogą być przez ciebie stosowane. Jak rozpoznać zatrucie pokarmowe w ciąży? Po jakim czasie pojawiają się objawy zatrucia pokarmowego? Czy zatrucie pokarmowe w ciąży może zaszkodzić dziecku?

          Z tego artykułu dowiesz się:

          1. Zatrucie pokarmowe w ciąży – zakażenie
          2. Listerioza i salmonella w ciąży
          3. Zatrucie pokarmowe w ciąży – objawy
          4. Ile trwa zatrucie ciążowe?
          5. Leki na zatrucie pokarmowe w ciąży
          6. Zatrucie pokarmowe w ciąży – co można jeść?
          7. Co robić, aby zapobiegać zatruciom – domowe sposoby

          Zatrucie pokarmowe w ciąży – zakażenie

          Żywność zanieczyszczona drobnoustrojami chorobotwórczymi może stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka, a najbardziej narażonymi na zakażenie są małe dzieci, osoby starsze, osoby z zaburzoną odpornością i kobiety w ciąży.

          Duży wpływ na jakość żywności ma odpowiednie przechowywanie jej, transport i przygotowywanie potraw. Zanieczyszczenia różnymi patogenami mogą powstać już w fazie produkcji i zależą od jakości użytych produktów, wody i opakowań, a dodatkowo od higieny osobistej pracowników, czystości używanego sprzętu i prawidłowego mycia i dezynfekcji urządzeń.

          Według definicji WHO zatrucie pokarmowe to każda choroba zakaźna lub zatrucie spowodowane spożyciem pożywienia (foodborne) lub wody (waterborne), objawiające się nie tylko biegunką i/lub wymiotami, ale występującymi również innymi objawami ze strony układu pokarmowego i układu nerwowego.

          U każdego z nas wystąpią podobne objawy, jednak mogą różnić się stopniem nasilenia i dokuczliwości. Wszystko zależy od tego jaka liczba patogenów dostała się do naszego organizmu, jaki rodzaj, jak również od tego, jakie mamy pH soku żołądkowego, jak działa nasza perystaltyka i flora bakteryjna jelit oraz od stanu naszego układu odpornościowego.

          Listerioza i salmonella w ciąży

          Twój organizm w czasie ciąży musi zaadaptować się do nowych warunków funkcjonowania, przez co mogą wystąpić zaburzenia ze strony układu pokarmowego. Nie każde wymioty czy biegunka oznaczają od razu zatrucie pokarmowe w ciąży. Koniecznie zajrzyj do artykułu: Biegunka w ciąży – przyczyny, leczenie, porady.

          Zmiany hormonalne w ciąży przyczyniają się do osłabienia układu odpornościowego, co z kolei zwiększa ryzyko różnych infekcji bakteryjnych i wirusowych. Rozwolnienie w ciąży może dopaść cię również z powodu alergii pokarmowej, po różnych lekach czy suplementach oraz z powodu stresu. Dodatkowa ciekawostka do zapamiętania – możesz spodziewać się biegunki w okresie okołoporodowym, gdyż organizm oczyszcza się przed tym wielkim wydarzeniem.

          Będąc w ciąży znajdujesz się niestety w grupie podwyższonego ryzyka zarażenia się takimi bakteriami, jak Salmonella i Listeria monocytogenes, które odpowiadają za zatrucie pokarmowe w ciąży. Objawy zakażenia mogą cię trochę zmylić, gdyż przypominają często zwykłą grypę, jednak na początku ciąży mogą prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji.

          Salmonella w ciąży jest to choroba wywołana przez bakterię z rodziny Salmonella, którą najszybciej można zarazić się poprzez jedzenie jajek, surowego mięsa, niepasteryzowanego mleka czy kiełków. Czy salmonella jest groźna w ciąży? Tak, ponieważ na początku ciąży może przyczynić się do poronienia lub wzrostu ryzyka powstania wad rozwojowych płodu, natomiast w 3 trymestrze ciąży może wywołać poród przedwczesny. Dlatego radzę odstawić kogel-mogel i tatar na czas po porodzie.

          Druga bakteria, o której warto wspomnieć to Listeria monocytogenes, która wywołuje listeriozę – chorobę z objawami grypopodobnymi oraz dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Możesz zarazić się nią po zjedzeniu nieumytych owoców i warzyw, surowego mięsa czy ryb, a także z produktów mlecznych niepasteryzowanych i bez obróbki cieplnej. Zerknij również do artykułu: Ser feta w ciąży – czy można go bezpiecznie jeść?

          Prawie każde zatrucie pokarmowe w ciąży ma cięższy przebieg niż u przeciętnej osoby, a wymioty i biegunka bardziej prawdopodobnie doprowadzą do odwodnienia organizmu, dlatego musisz szczególnie zadbać o swoje nawodnienie i możliwie jak najczęstsze przyjmowanie elektrolitów, aby w czasie choroby wciąż dostarczać maluszkowi niezbędnych substancji odżywczych.

          Zatrucie pokarmowe w ciąży – objawy

          Zapewne już nieraz miałaś do czynienia z zatruciem pokarmowym lub potocznie zwaną „jelitówką”. Typowymi objawami są te manifestujące się poprzez układ pokarmowy:

          • wymioty,
          • rozwolnienie,
          • ból brzucha,
          • wzdęcie,
          • gorączka,
          • dreszcze,
          • bóle mięśni,
          • osłabienie i zmęczenie.

          W przypadku ostrych stanów mogą dodatkowo pojawić się takie objawy, jak podwójne widzenie, zawroty głowy, a nawet niedowład mięśni twarzy. Nigdy nie lekceważ takich objawów, gdyż wskazują one na walkę twojego organizmu z jakimś poważnym zakażeniem.

          Zatrucie pokarmowe u ciężarnej
          Zatrucie pokarmowe w ciąży krok po kroku oraz porady położnej fot. eakgrungenerd

          Ile trwa zatrucie ciążowe?

          Objawy zatrucia pokarmowego pojawiają się zazwyczaj po kilku godzinach od zjedzenia zakażonego pokarmu i ustępują po 2-3 dniach. U ciężarnych przebieg zatrucia może być nieco bardziej dokuczliwy i są one zdecydowanie bardziej narażone na odwodnienie – czego za wszelką cenę trzeba uniknąć!

          W przypadku salmonelli okres inkubacji bakterii wynosi od 6h do 48h, a czas trwania dolegliwości to 2–7 dni. Listerioza objawia się zdecydowanie później, bo jej okres intubacji może trwać od 11 do nawet 70 dni, a objawy będą się utrzymywać, w zależności doboru terapii i reakcji organizmu, około 4 dni lub więcej.

          Leki na zatrucie pokarmowe w ciąży

          Leczenie ciężarnej polega przede wszystkim na odpowiednim nawadnianiu organizmu. Nie powinnaś rozstawać się z butelką niegazowanej wody i popijać ją często małymi łyczkami. Bez problemu dostaniesz w aptece specjalne płyny nawadniające, zawierające w sobie magnez, wapń, sód, potas i glukozę, które pomogą ci utrzymać gospodarkę wodno-elektrolitową na prawidłowym poziomie.

          Ciężarne mają niestety ograniczone pole manewru, jeśli chodzi o przyjmowanie leków. W takim razie, jak leczyć zatrucie pokarmowe w ciąży? Twój lekarz może przepisać ci sprawdzony w takich przypadkach węgiel aktywny. Dodatkowo stosuje się takie leki, jak diosmektyt i nifuroksazyd. Bardzo dobrze sprawdzają się również probiotyki, które odbudowują florę bakteryjną jelit.

          Co robić, kiedy objawy są na tyle silne, że nie jesteś w stanie przyjmować żadnych płynów? Najlepiej będzie w takim wypadku zgłosić się do szpitala. Leczenie szpitalne będzie również polegało na nawadnianiu cię, ale podaż płynów odbywać się będzie drogą dożylną, a więc ułatwi to przyswajanie składników odżywczych przez twój organizm.

          Będąc pod opieką wyspecjalizowane zespołu medycznego, który wie, jak ci pomóc i jak leczyć, na pewno przyniesie ci dodatkową ulgę psychiczną w tej niemiłej sytuacji. Jeżeli tylko pojawią się jakieś dodatkowe, niepokojące cię objawy – nie zwlekaj, tylko udaj się do szpitala.

          Zatrucie pokarmowe w ciąży – co można jeść?

          W przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego należy zastosować dietę lekkostrawną. Brak apetytu i mdłości mogą utrudnić ci spożywanie jakiegokolwiek pokarmu, ale w miarę możliwości staraj się dostarczać organizmowi jakieś lekkie posiłki:

          • podgotowane owoce i warzywa,
          • kisiel lub kleik,
          • rozgotowany ryż,
          • sucharki,
          • biszkopty,
          • puree bananowe.
          Ciężarna kobieta odruch wymiotny
          Zatrucie pokarmowe w ciąży - czy może zagrażać dziecku fot. Кирилл Рыжов

          Do picia wybieraj wodę niegazowaną lub dodatkowe płyny nawadniające. Koniecznie omijaj słodkie napoje gazowane i mleko.

          Jeżeli poczujesz się trochę lepiej i najdzie cię ochota na przykład na lody, to proszę powstrzymaj się od jedzenia ich. Zatrucie lodami w ciąży nie jest wcale takie rzadkie, jakby się wydawało. Cała sprawa obraca się wokół pasteryzacji produktów mlecznych, a w przypadku lodów dochodzi jeszcze kwestia ich prawidłowego przechowywania. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Lody w ciąży – czy można bezpiecznie spożywać lody w ciąży?

          Co robić, aby zapobiegać zatruciom – domowe sposoby

          Do znudzenia będę powtarzać – lepiej zapobiegać niż leczyć! Poza dbaniem o właściwy dobór składników odżywczych w swojej diecie, musisz również zwrócić uwagę na parę zasad bezpiecznego przygotowywania i przechowywania pożywienia, aby zapobiec namnażaniu się patogenów.

          1. Czystość

          Zawsze myj ręce po skorzystaniu z toalety, zmienianiu pampersa, zabawie ze zwierzakami czy dotykaniu surowego mięsa. Pamiętaj o regularnym myciu sprzętów kuchennych gorącą wodą z płynem lub w zmywarce. Starannie myj warzywa i owoce pod bieżącą wodą.

          2. Oddzielanie grup pożywienia

          Trzymaj surowe mięso, owoce morza i produkty gotowe do spożycia osobno, aby uniknąć wzajemnego zanieczyszczenia. Używaj osobnych desek do mięsa i ryb i osobnej do świeżych owoców i warzyw. Do ugotowanych czy usmażonych już produktów używaj czystego talerza.

          3. Chłodzenie

          Dbaj, aby lodówka chłodziła do 4°C, a zamrażarka była ustawiona na około -18°C. Rozmrażaj produkty w lodówce, a nie na blacie kuchennym. Pamiętaj o zasadzie 2h – produkty łatwo psujące się wyrzucaj, jeśli były poza lodówką więcej niż dwie godziny.

          4. Unikanie

          Zwracaj uwagę na produkty mleczne, aby przechodziły proces pasteryzacji. Unikaj surowego mięsa, ryb, owoców morza i jajek. Soki owocowe i warzywne najlepiej przygotowuj sobie sama. Unikaj jedzenia z puszek o wypukłym wieczku.

          Bibliografia:

          1. M. Posniak, B. Sokół-Leszczyńska, M. Luczak, Profilaktyka zatruć pokarmowych o etiologii bakteryjnej. Cz. I, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2006, 39(4), str. 293-298.
          2. J.T. Cox, Sh. T. Phelan, Bezpieczne odżywianie w czasie ciąży: obiektywna ocena ryzyka, Ginekologia po Dyplomie, 2010, 1, str. 12-18.
          3. https://dietetycy.org.pl/biegunka-w-ciazy/ dostęp: 18.02.2024.
          4. https://www.izielnik.pl/blog/zatrucie-pokarmowe-w-ciazy dostęp: 18.02.2024.
          Czytaj także:
          • Nadczynność tarczycy w ciąży - objawy, badania, leczenie, powikłania
          • Glukoza w moczu w ciąży – przyczyny, badanie, normy, leczenie
          • Czym jest cholestaza w ciąży? Objawy, przyczyny, leczenie
          • Ketony w moczu w ciąży - normy, przyczyny odchyleń, leczenie
          • Anemia w ciąży - przyczyny, leczenie, porady położnej

          Spokojnie o ciąży
          • Grupa KB.pl - informacje
          • Kontakt
          • Reklama
          • Załóż konto
          • Logowanie
          • Facebook
          Mapa strony
          • Aktualności
          • Artykuły
          • Tagi
          • Autorzy
          Inne serwisy Grupy KB.pl
          • KB.pl
          • Fajny Ogród
          • Fajny Zwierzak
          • Ania radzi
          • Kroniki Dziejów
          • Fajne Gotowanie
          Informacje prawne
          • Regulamin
          • Polityka prywatnosci i cookies
          • Regulamin DSA
          • Zaufani partnerzy
          © 2023-2025 Grupa KB.pl. All rights reserved.