Żurawina w ciąży – właściwości

Owoce żurawiny są cenione ze względu na swoje bogactwo składników odżywczych i korzystne właściwości zdrowotne. Są bogate w proantocyjanidyny, antocyjany, flawonoidy oraz kwas hydroksycynamonowy. Związki te nadają intensywnie czerwony kolor soku, oraz wzbogacają żurawinę o właściwości antyoksydacyjne.

Antocyjany, w które jest bogata, pełnią ważną rolę w prewencji chorób serca oraz chronią przed rozwojem choroby nowotworowej.

Innym istotnym składnikiem żurawiny są proantocyjanidyny typu A (PACs), które pomagają zapobiegać przywieraniu bakterii E. coli do ścianek pęcherza moczowego, co może wpływać korzystnie na profilaktykę infekcji dróg moczowych. Co więcej, antyoksydanty chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami oraz utratą zdolności poznawczych i motorycznych w późniejszym życiu.

Żurawina zawiera również duże pokłady witaminy C i E, żelaza oraz błonnika. Wprowadzając ją do swojej diety, zapewnisz sobie dodatkowe źródło magnezu, jodu, fosforu, sodu i potasu, które są ważne dla prawidłowego rozwoju ciąży. Warto również wspomnieć, że żurawina jest źródłem niewielkich ilości naturalnych cukrów, co z pewnością docenią ciężarne cierpiące na cukrzycę.

Sok z żurawiny, tabletki żurawinowe, a może herbata z żurawiny? Co wybrać?

Jeśli jesteś w ciąży i szukasz naturalnych sposobów ochrony dróg moczowych przed infekcją, owoce żurawiny będą idealnym rozwiązaniem. Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy można jeść żurawinę w ciąży, a odpowiedź jest prosta – jak najbardziej tak! Możesz stosować je w dowolnej formie dostępnej na rynku. W sklepach ze zdrową żywnością, aptekach oraz na bio bazarkach znaleźć można następujące preparaty:

  • herbata z żurawiny;
  • świeże owoce żurawiny - w naszym klimacie znajdziesz je w supermarketach i na targu warzywn-owocowym w okresie pomiędzy wrześniem, a listopadem;
  • żurawina w tabletkach dla ciężarnych – znajdziesz ją w każdej aptece;
  • suszona żurawina - możesz ją kupić lub samodzielnie poddać świeże owoce suszeniu. Wybierając gotowy produkt, zwracaj uwagę na obecność cukru i oleju, które nie powinny znajdować się w składzie dobrej jakości owoców suszonych;
  • sok z żurawiny - dostępny w większości sklepów i aptek. Gotowy sok możesz dodawać do wody lub herbaty.

Jak działa żurawina na drogi moczowe?

Żurawina wykazuje działanie ochronne na pęcherz moczowy, moczowody oraz cewkę moczową, chroniąc komórki nabłonka przed przywieraniem bakterii do ich powierzchni. Zapobiega to rozwojowi infekcji układu moczowego. Po spożyciu owoców lub preparatu żurawinowego, działanie ochronne na drogi moczowe rozpoczyna się po około 2 godzinach, a utrzymuje się przez kolejne 10 godzin!

Jeśli przed ciążą cierpiałaś na nawracające zapalenie pęcherza, wypróbuj kurację z wykorzystaniem soku z żurawiny. Profilaktyka jest bowiem najważniejsza. Powinnaś jednak pamiętać, że bakterie w moczu, wskazujące na infekcję dróg moczowych w ciąży zawsze wymagają diagnostyki i leczenia. Sprawdź także informacje na temat leukocytów w moczu w ciąży.

Sok z żurawiny w ciąży – czy jest bezpieczny?

Żurawina i jej przetwory są bezpieczne zarówno dla kobiet w każdym trymestrze ciąży, jak i dla rozwijającego się płodu. Jak dotąd negatywny wpływ spożywania soku z żurawiny w ciąży nie został wykazany. Nie ma również ryzyka porodu przedwczesnego. Spożywanie żurawiny w okresie karmienia piersią również jest bezpieczne!

Żurawina w ciąży - na co jest dobry sok z żurawiny?

Jak już wspomniałam, żurawina w ciąży stosowana jest głównie w infekcjach dróg moczowych, co wynika z jej właściwości bakteriostatycznych. Nie jest to jednak jedyne wskazanie. Sok z żurawiny sprawdzi się świetnie jako domowy sposób na przeziębienie i nawracające infekcje. Ponadto, żurawina w tabletkach dla ciężarnych zwiększa wchłanianie żelaza, co powinny docenić wszystkie przyszłe mamy suplementujące ten składnik w celu uniknięcia lub wyrównania niedokrwistości. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości błonnika, owoce żurawiny wpływają pozytywnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, zmniejszając tym samym zaparcia, na które cierpi tak wiele przyszłych mam. Ponadto, owoce te są bogactwem witaminy C. Ta z kolei pomaga w łatwiejszym przyswajaniu żelaza, co jest szczególnie ważne, jeśli zmagasz się z niedokrwistością.

Należy jednak pamiętać, że wspomniane wskazania do stosowania żurawiny obejmują jedynie postępowanie wspomagające oraz profilaktyczne w wymienionych dolegliwościach. Jeśli zauważysz u siebie niepokojące objawy mogące wskazywać na niedobór żelaza, infekcję, czy zapalenie pęcherza, udaj się do położnej lub lekarza prowadzącego Twoją ciążę. W ciąży, zapalenie dróg moczowych powinno być leczone antybiotykiem, a preparaty żurawinowe to jedynie dodatek do terapii. Jeśli masz problem z układem moczowym, sprawdź także ten artykuł: Czy lek Monural jest bezpieczny w ciąży?

Kobieta w zaawansowanej ciąży trzymająca tabletkę i wodę, a także żurawina w ciąży
Czy żurawina w ciąży jest dopuszczalna w formie herbaty, tabletek czy owoców? Wyjaśnienia położnej na temat żurawuny w ciąży

Dawkowanie żurawiny - ile żurawiny dziennie?

Kwestią kluczową stosowania żurawiny w ciąży jest umiarkowanie w jej spożyciu. Zatem ile pić dziennie? Zalecane dawkowanie żurawiny może się różnić w zależności od indywidualnych potrzeb organizmu, ale ogólnie rekomenduje się dzienne spożywanie około 120-140 ml soku żurawinowego rozcieńczonego wodą. Pamiętaj, że sok żurawinowy dostępny w sklepach często zawiera dużo cukru – wybierz produkty niskosłodzone lub przygotuj świeży sok w domu.

Jeśli chodzi o tabletki żurawinowe, stosuj się do zaleceń z ulotki dołączonej do opakowania produktu.

Dawkowanie żurawiny w ciąży – nadmiar żurawiny

Mimo wielu korzyści, jakie niesie ze sobą żurawina, warto zachować ostrożność w jej spożyciu, szczególnie jeśli jesteś w ciąży. Zbyt duże ilości żurawiny mogą powodować niestrawność, biegunkę i nudności. Ponadto, w niektórych przypadkach nadmierne jej spożycie może wpływać negatywnie na pracę nerek.

Żurawina – Jak działa na przeziębienie?

W czasie ciąży, kiedy układ odpornościowy bywa osłabiony, a stosowanie większości leków jest niewskazane, zachorowanie na przeziębienie może być bardzo uciążliwe. Jednak mam dobrą wiadomość – spożywanie żurawiny powinno przynieść Ci ulgę w walce z infekcjami dróg oddechowych. Witamina C obecna w żurawinie jest znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych i wzmacniających odporność, a przeciwutleniacze pomagają zwalczać wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki organizmu. To wszystko przekłada się na pozytywne działanie wspierające we wszystkich rodzajach infekcji organizmu.

Prozdrowotny sok z żurawiny – jak go przygotować?

Przygotowanie domowego soku żurawinowego jest bardzo proste. Cały proces nie zajmie Ci dużo czasu, a będziesz miała pewność, że w składzie nie znajdują się sztuczne barwniki, konserwanty, czy nadmiar substancji słodzących. Wypróbuj zatem następujący przepis:

Składniki:

  • 4 szklanki świeżej żurawiny (możesz także użyć mrożonych owoców)
  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru (lub mniej, w zależności od preferencji smakowych)
  • sok z 1 cytryny
  • 1 gałązka cynamonu (opcjonalnie, dla podkreślenia smaku)

Instrukcja krok po kroku:

  1. Włóż żurawinę do dużego garnka i dodaj wodę.
  2. Na średnim ogniu doprowadź zawartość garnka do wrzenia.
  3. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i gotuj owoce przez około 10-15 minut. W międzyczasie możesz dodać pałeczkę cynamonu, aby nadać dodatkowego aromatu (opcjonalnie).
  4. Po upływie czasu gotowania, odcedź żurawinę przez sitko, aby oddzielić sok od miąższu. Wymieszaj, aby wycisnąć jak najwięcej soku.
  5. Odstaw sok na bok, aby wystygł.
  6. Kiedy sok z żurawiny ostygnie, dodaj sok z cytryny i cukier. Możesz dostosować ilość cukru do swoich preferencji smakowych, zależnie od tego, czy wolisz bardziej kwaśny czy słodki sok.
  7. Dobrze wymieszaj miksturę, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
  8. Gotowy sok żurawinowy przelej do butelek lub dzbanka, a następnie wstaw go do lodówki.

Tak przygotowany sok pij codziennie, ale z umiarem. Jeśli chcesz uzyskać dokładne wskazówki na temat ilości soku, który możesz spożywać, skonsultuj się z dietetykiem lub lekarzem prowadzącym ciążę. Smacznego!

Bibliografia:

  1. Basu, A., Betts, N. M., Ortiz, J., Simmons, B., Wu, M., & Lyons, T. J. (2011). Low-energy cranberry juice decreases lipid oxidation and increases plasma antioxidant capacity in women with metabolic syndrome. Nutrition Research, 31(3), 190-196.
  2. Hisano, M., Bruschini, H., Nicodemo, A. C., Srougi, M., & Cranberries and lower urinary tract infection prevention. Clinics (Sao Paulo, Brazil), 65(9), 1129-1133.
  3. Wendołowicz, E. Stefańska, L. Ostrowska, Żywienie kobiet w okresie ciąży, Medycyna ogólna i nauki o zdrowiu, 3/2014.
ikona podziel się Przekaż dalej