Co można jeść w czasie ciąży?

Sposób, w jaki będziesz się odżywiać będąc w ciąży, niewątpliwie będzie wpływać na stan twojego samopoczucia oraz na przebieg ciąży. Na początku będziesz musiała znaleźć sobie dania i potrawy, które twój organizm zaakceptuje węchowo i smakowo, aby obniżyć do minimum odruch wymiotny.

W późniejszych trymestrach będziesz miała na pewno większy wybór i dodatkowe zachcianki smakowe. Poza tym, należy zwrócić uwagę na niezbędne tobie i maluszkowi składniki odżywcze i dostarczać je w odpowiednich ilościach. Zerknij koniecznie do artykułu: Zdrowa dieta w ciąży – co powinna jeść kobieta ciężarna?

Według Instytutu Żywności i Żywienia w II trymestrze wzrasta zapotrzebowanie kaloryczne o 360 kcal, a w III trymestrze o 475 kcal – to wcale nie oznacza, że masz jeść za dwóch! Dobrze zbilansowana dieta dostarczy wam obu odpowiednich składników – płód będzie miał szansę prawidłowo się rozwijać, a ty nie „przytulisz” nadprogramowych kilogramów.

Jest wiele produktów, które dietetycy szczególnie polecają w czasie ciąży:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • chude mięso,
  • ryby,
  • jaja,
  • warzywa zielone i strączkowe.

Przede wszystkich chodzi o dostarczenie odpowiedniej ilości błonnika, witamin, przeciwutleniaczy i składników mineralnych. Jeżeli chodzi o owoce, istnieje niestety jeszcze wiele mitów, które bezpieczne produkty wciągają do rangi nieodpowiednich dla kobiety w ciąży.

Zapewne słyszałaś o tym, iż napar w liści malin może mieć działanie poronne, ale świeże maliny naprawdę są całkowicie bezpieczne dla mamy i płodu. Tak samo jest z ananasem czy cytrusami – o ile nie jesteś uczulona na żaden z tych owoców, możesz śmiało po nie sięgać, jeżeli najdzie cię taka ochota. Kwestia spożywania mądrych ilości – dotyczy to wszystkich aspektów naszego życia: co za dużo to niezdrowo.

Jakie produkty należy omijać w ciąży?

O ile nie jesteś uczulona na produkty mleczne, są one jak najbardziej pożądane w diecie ciężarnych. Musisz jednak zwracać uwagę na kupowane produkty, zwłaszcza różne owocowe jogurty czy maślanki, gdyż mogą zawierać w sobie duże ilości cukru lub, co gorsza, syrop glukozowo-fruktozowy. Unikaj również serów pleśniowych, gdyż mogą zawierać w sobie bakterie wywołujące listeriozę.

Jajka stanowią podstawowe źródło białka, które wspaniale wpływa na rozwój narządów płodu. Dostarczają organizmowi niezbędne aminokwasy, witaminy, potas, wapń, fosfor oraz żelazo – co za cudowny produkt, prawda? Uwaga! Spożywanie surowych jajek (kogel-mogel, kremy do ciast) może grozić salmonellozą! Korzystaj z dobroci jajek tylko po ich ugotowaniu.

Mięso poleca się w diecie ze względu na dostarczane białko, witaminy z grupy B i łatwo przyswajalne żelazo, ale pod warunkiem, że nie sięgasz po surowe lub niedogotowane rodzaje – zagrożeniem są tutaj bakterie listeriozy oraz pasożyty wywołujące toksoplazmozę. A co z doskonałym źródłem żelaza, jakim jest wątróbka? Sprawdź: Wątróbka w ciąży – można jeść czy nie? Ekspertka wyjaśnia.

Skoro jesteśmy już w temacie surowych potraw – to można, czy nie można jeść sushi w ciąży? Można, pod jednym warunkiem: rolki bez surowej ryby. Bardzo dużo restauracji serwujących sushi ma obecnie w ofercie specjalne rolki dla ciężarnych, które skomponowane są tak, aby były dla ciebie bezpieczne. Po więcej szczegółów zapraszam cię do artykułu: Czy w ciąży można jeść sushi z surową rybą?

Na sam koniec produkty, o których, mam nadzieję (!), nie trzeba za dużo przypominać: alkohol, energetyki, wysoko przetworzona żywność, winogrona, orzeszki ziemne, słodycze w nadmiernych ilościach, fast food.

Czy w ciąży można jeść arbuza?

Jak prawie wszystkie inne owoce, arbuz w ciąży jest dobrym pomysłem na zwalczenie swojej zachcianki słodyczowej, ale musisz pamiętać o zachowaniu umiaru.

Owoce oraz warzywa są bogate w przeciwutleniacze i mają właściwości przeciwzapalne, dlatego WHO rekomenduje spożywanie ich aż 400g dziennie. W publikacji Nutrition Journal zawarto wyniki badań, które wskazują, iż ryzyko wystąpienia cukrzycy spadło o 3% przy diecie zawierającej jeszcze 100g więcej owoców niż zalecane.

Witaminy C i E oraz polifenole zawarte w owocach łagodzą tzw. stres oksydacyjny, który jest odpowiedzialny za zakłócanie wychwytu glukozy, natomiast obecny błonnik może zapobiegać nagłemu wzrostowi cukru we krwi poprzez opóźnienie wchłaniania węglowodanów z pożywienia.

Jedzenie arbuza w ciąży jest zatem jak najbardziej polecane pod kątem walki z cukrzycą, a dodatkowo on sam w sobie ma bardzo mało kalorii, bo zaledwie 36 kcal w 100g miąższu, więc nie musisz się obawiać przekroczenia dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Kobieta w zaawansowanej ciąży trzymająca połówkę arbuza, a także arbuz w ciąży bez tajemnic
Arbuz w ciąży krok po kroku, czyli przydatne porady położnej na temat jedzenia owoców w ciąży

Arbuz w ciąży – właściwości

Arbuz jest owocem letnim i świetnie się sprawdza w czasie upałów, dzięki dużej zawartości wody. Jedzenie arbuza w ciąży wspomaga oczyszczanie organizmu z nadmiaru soli i toksyn – świetna profilaktyka przeciwobrzękowa. Dodatkowo owoc ten świetnie wpływa na metabolizm, reguluje pracę układu pokarmowego oraz wspomaga walkę z anemią.

Arbuz jest owocem moczopędnym, a więc pozwoli uniknąć ci infekcji dróg moczowych, na które w ciąży jesteś niestety bardziej narażona. Poprawia krążenie, wspomaga walkę z zaparciami oraz uelastycznia skórę, dzięki czemu zmniejsza ryzyko pojawienia się rozstępów.

Czy można jeść arbuza z pestkami w ciąży?

Wszystkie te właściwości dotyczą miąższu arbuza, a czy pestki arbuza w ciąży są zakazane? W zasadzie to zależy od Ciebie, gdyż każdy z nas ma inne podejście do jedzenia arbuza w całości lub wybierania z niego pestek. Pestki arbuza w ciąży są odradzane ze względu na podwyższenie kaloryczność posiłku – jeżeli spożywasz owoc z umiarem, nie musisz się niczym przejmować (tylko proszę jedz ostrożnie, aby się przypadkiem nie zakrztusić!).

Arbuz a karmienie piersią

Ten cudowny owoc wspaniale nawadnia nasze organizmy, a mamie karmiącej przyda się taka funkcja. Arbuz może zdecydowanie zwiększyć ilość pokarmu oraz podwyższyć jakość mleka. Zdarza się jednak, że maluszek może wykazywać nietolerancję pokarmową na arbuza.

Wprowadzając jakiekolwiek owoce do swojej diety, zwracaj uwagę na zachowanie i wygląd dziecka. Jeżeli zauważysz dziwne zachowanie u maluszka, napinanie się, tkliwość brzuszka czy jakąś wysypkę, zastanów się, czy produkty spożyte przez ciebie wcześniej mogły wpłynąć na organizm noworodka. Alergia na arbuza występuje jednak niezmiernie rzadko, ale zachowaj czujność. Koniecznie przeczytaj: Dieta matki karmiącej piersią – zasady, przepisy, porady.

Czy można jeść melona w ciąży?

Tak szybko na koniec chciałabym jeszcze podrzucić ci informacje na temat melona, gdyż jest on bardzo podobnym owocem do arbuza, a jest dostępny w sklepach przez dłuższy czas w roku niż arbuz.

Melon, tak jak arbuz, ma niską wartość kaloryczną, ponieważ w 100g zawiera jedynie 33 kcal. Zawiera w sobie dużo wody, a więc tak samo wspaniale nawadnia i wspomaga walkę z obrzękami i opuchlizną. Ma dużą zawartość błonnika, co wspomaga problem zaparć w ciąży. Jest bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, tak ważnych składników w diecie przyszłej mamy.

A zatem, czy można jeść melona w ciąży? Można, pod warunkiem, że masz ustabilizowaną sytuację glikemiczną i nie zmagasz się z cukrzycą ciążową lub jakimiś chorobami układu pokarmowego.

Bibliografia:

  1. H. Bręborowicz, Położnictwo, tom 1, wydanie III, red. naukowa G.H. Bręborowicz, K. Czajkowski, Warszawa 2020.
  2. Szczepaniak, D. Górecka, E. Flaczyk, Preferencje i częstotliwość spożycia owoców wśród dziewcząt oraz kobiet w ciąży, Acta Sci Pol, 2004, 3(1), str. 175–185.
  3. Slosorz, Rola prawidłowego żywienia w okresie ciąży, Nowe Trendy w Dietetyce, red. naukowa prof. dr hab. K.L. Krzystyniak, dr J. Klonowska, Warszawa 2019, str. 99–105.
  4. https://mgr.farm/aktualnosci/cukrzyca-w-ciazy-jedz-owoce/ dostęp: 28.01.2024.
  5. https://naturalnieozdrowiu.pl/czego-nie-jesc-w-ciazy/ dostęp: 28.01.2024.
  6. https://barbaradabrowska.pl/arbuz-jak-kupowac-przechowywac-i-wykorzystac/ dostęp: 28.01.2024.
ikona podziel się Przekaż dalej